De oude bibliotheek aan de Bosscheweg, één van de locaties in het dorp waar nieuwe woningen gerealiseerd gaan worden
De oude bibliotheek aan de Bosscheweg, één van de locaties in het dorp waar nieuwe woningen gerealiseerd gaan worden

Wonen en ruimtelijke ordening in Aarle-Rixtel

Bouwen & Wonen

Aarle-Rixtel - Een aantal weken geleden heeft Dorpsplatform Aarle-Rixtel haar toekomstvisie voor Aarle-Rixtel in 2030 gepubliceerd, waarin verschillende onderwerpen ter sprake komen. Jan Dekkers, lid van de werkgroep Wonen en Leefbaarheid, vertelt ons waarom het onderwerp ‘Wonen’ een belangrijk thema is in dit advies.

Beperkte mogelijkheden
Dekkers: "Aarle-Rixtel is een aantrekkelijk dorp om in te wonen. Dat komt onder andere door de prettige verhouding tussen groen en verharding (stenen). Die verhouding moet behouden blijven! Maar, de mogelijkheden om te wonen én te blijven wonen in Aarle-Rixtel zijn beperkt. Aan de ene kant komt dit door de opstelling van de provincie. Zij staan de uitbreiding buiten de bestaande bebouwing niet toe. Aan de andere kant komt dit ook door de beperkte bouwmogelijkheden in het dorp, ook wel inbreidingslocaties genoemd."

Nieuwe projecten
De laatste bouwactiviteiten vonden alweer verschillende jaren geleden plaats, op het Klavier. Er dienen zich wel een aantal nieuwe projecten aan. "Er komen nieuwe woningen aan! Denk aan de patiowoningen op Het Mimosaplein, nieuwbouw bij de Klokkengieterij en de Maltezer Hoeve, in de oude bibliotheek aan de Bosscheweg, een 12-tal appartementen aan de Heindertweg en over enkele jaren op de grond waar de ‘Brukelumschool’ is gevestigd."

Gericht op starters en senioren
De genoemde projecten zijn allemaal al in gang gezet en/of in het bezit van projectontwikkelaars, behalve voor de Brukelum. "Alleen bouwgrond voor particulieren is voorlopig niet voorhanden", geeft Dekkers aan. Het is voor de gemeente wel mogelijk om invloed uit te oefenen op de type woningen en appartementen die gaan komen. "We zien dat de groei van eenpersoonshuishoudens sterk zal toenemen, de verwachting is met maar liefst 46%. Ons eerste advies richting gemeente is dan ook dat ze moeten investeren in het ontwikkelen van woningen voor 1 tot 2 personen, vooral gericht op starters en senioren. Daarbij is een goede verhouding van koop, huur en sociale huurwoningen belangrijk. Een doordachte en mooie mix zou ideaal zijn!"

Adviserende rol
"Als Dorpsplatform Aarle-Rixtel zitten wij regelmatig met de gemeente om tafel. Tijdens deze overleggen geven wij ook regelmatig aan waar de focus moet liggen. Gebaseerd op toekomstige ontwikkelingen, maar ook vanuit de behoefte vanuit de inwoners die wij ophalen. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die mee willen denken over de leefbaarheid van Aarle-Rixtel. Als je wilt reageren of meedenken, laat het ons weten!", roept Dekkers op. Wil je weten welk adviezen Dorpsplatform Aarle-Rixtel geeft aan de gemeente en andere partijen rondom wonen en de openbare ruimte? Bezoek dan de website www.dorpsplatform.nl of stuur een e-mail naar info@dorpsplatform.nl.