Afbeelding
Foto: Marcel_vd_Kerkhof_(B&D

Project ‘Thuis energie sparen doe je zo’ gestart: “Lastig om goede keuzes te maken”

Bouwen & Wonen

Laarbeek - Hoe kunnen woningen duurzamer gemaakt worden? Een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet, het kan per huis verschillen. Dát veel woningen duurzamer gemaakt kunnen worden is wel een feit. In Laarbeek is nu het project ‘Thuis energie sparen doe je zo’ gestart, waarin de gemeente samen met een vijftal gezinnen bekijkt hoe hun woningen op een betaalbare manier verduurzaamd kunnen worden.

Veel mensen zullen geschrokken zijn bij het zien van de nieuwe energietarieven. De laatste weken zijn de gasprijzen enorm gestegen. Huishoudens kunnen volgend jaar zomaar ineens 900 euro meer kwijt zijn aan energie. De roep om alternatieven en/of besparingen neemt alleen maar toe. De gemeente Laarbeek was, voordat de energieprijzen ineens fors stegen, al gestart met het project ‘Thuis energie sparen die je zo’. De gemeente wil namelijk samen met de inwoners meer leren over het verduurzamen van woningen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe verschilt dat per woning? Hoe hou je het behapbaar en betaalbaar? Er werd gezocht naar vijf huishoudens waarmee een verduurzamingsplan werd gemaakt. Een plan dat past bij de woning, maar ook bij de gezinssituatie en hoe deze de komende jaren verandert. En het plan moet haalbaar én betaalbaar zijn. 

Brij van regels
Een van de deelnemers is Odilia van Rooij uit Aarle-Rixtel. Zij woont samen met haar zoon en was al langer op zoek om te kijken hoe ze haar huis, uit 1977, kan verduurzamen. “Voor mij zijn duurzaamheid en milieu belangrijk, maar ook mijn eigen portemonnee en het comfort.” Zelf heeft ze al veel uitgezocht: “maar de keuze is te reuze. Waar begin je en wat is haalbaar? De subsidiewereld is een brij van regels. Het is lastig om dan goede keuzes te maken”, vindt ze. “Ik heb maar een klein huishouden en denk dat veel mensen daar tegenaan lopen.”

Onlangs is bij het huis van Odilia een nulmeting gedaan. Een zogenoemde blowerdoortest. Bij een blowerdoortest wordt de luchtdoorlatendheid van een woning gemeten. Dit wordt gedaan door middel van het plaatsen van een machine met een grote ventilator op de deur aan de achterkant van het huis. Hierdoor kan ontdekt worden waar de gaten en kieren zich in het huis bevinden. Zo bleek dat er in het huis van Odilia in het dak de meeste luchtlekken zaten. Door het gebruik van de blowerdoor en een infraroodcamera, kan je deze lekken ook zien en voelen. “Op zolder voelde je de koude lucht gewoon langs je stromen” zegt Odilia. Ook werd er tijdens dit bezoek naar andere verduurzamingsmogelijkheden en ventilatie van de woning gekeken. Aan het einde van het huisbezoek wordt er een verslag gemaakt met de belangrijkste bevindingen. De bedoeling is dat de huiseigenaar vervolgens zelf aan de slag gaat met het maken van een plan om het huis op logische momenten te verduurzamen.

Veel te winnen
Ook Stichting Platform Duurzaam Laarbeek (SPDL) en Duurzaam Wonen Laarbeek nemen deel aan het project zodat kennis opgedaan kan worden. “Het is belangrijk dat bewoners vooral een eigen plan maken, dan ben je ook gemotiveerd om door te zetten. Er is gewoon nog verschrikkelijk veel te winnen als het gaat om huizen duurzamer te maken”, geeft Wim Hijnen van Duurzaam Wonen Laarbeek aan.

Naast de familie Van Rooij doen ook de families Van der Loo uit Aarle-Rixtel, Paulissen en Van Nistelrooij uit Beek en Donk en de familie Van Thiel uit Lieshout mee aan het project.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding