Afbeelding
Foto: Mark Barten

Je huis gasloos maken, Stephan en Anne hebben het gedaan

Bouwen & Wonen

Aarle-Rixtel - Met de enorm stijgende gasprijzen is het verduurzamen van je huis en het wellicht zelfs helemaal gasloos maken een steeds populairder onderwerp. Het is niet alleen goed voor het milieu, het kan ook interessant zijn voor je portemonnee.

Stephan en Anne Smits kochten enkele jaren terug een huis uit 1928 in Aarle-Rixtel. Na drie jaar verbouwen  is het huis helemaal opnieuw geïsoleerd, is er een warmtepomp geplaatst en is de woning helemaal gasloos. Om andere mensen te laten zien wat er allemaal mogelijk is om je huis te verduurzamen en zelfs helemaal gasloos te maken, stelden Stephan en Anne hun huis open tijdens de Duurzame Huizen Route afgelopen zaterdag.

Stephan wil wel laten zien wat zijn energieverbruik is. Op jaarbasis verbruikt hij zo’n 7000 kilowattuur (kWh). Hij levert ongeveer zo’n 4000 kWh terug, middels onder meer zeventien zonnepanelen op het dak. Daarmee komt zijn verbruik op 3000 kWh. Te vergelijken met het verbruik van een normale woning. Maar waar er bij een andere woning nog eens de gasrekening bovenop komt, betalen Stephan en Anne alleen voor het verbruik van die 3000 kWh. En dat scheelt natuurlijk enorm veel. “Toen we deze woning kochten, was voor ons direct duidelijk dat we van het gas af wilden. Op papier had ik alles doorgerekend en het zou allemaal moeten lukken, concludeerden we. We hebben nu een warmtepomp. Daar zijn we heel blij mee. Al twee jaar zijn we van het gas af.”

Het huis is bijna honderd jaar oud. Alle authentieke elementen zijn behouden, maar omdat er bijna 50 jaar niets aan was gedaan, moesten Stephan en Anne flink wat werk (laten) verzetten. “De eerste winter hebben we het echt koud gehad. De eerste nacht hebben we nog meegemaakt dat de ijsbloemen aan de binnenkant van het enkelglas stonden. We hebben flink verbouwd, goed geïsoleerd, want daar begint het toch mee. Daarnaast hebben we vloerverwarming en de warmte voorzien we met een warmtepomp.” 

Met trots laat Stephan de ‘machinekamer’ van het huis zien. De technische ruimte van waaruit alles geregeld wordt. Aan de andere kant van de muur staat buiten de warmtepomp. In de ruimte staan onder meer de omvormer voor de zonnepanelen. “De panelen zijn aangelegd met hulp van een lening vanuit de gemeente, een soort koop/lease regeling.” Verder staan er ook een zelfsturende circulatiepomp voor de verwarming en een buffervat van 300 liter voor warm water.

Al met al heeft het wat kruim gekost om het huis van Stephan en Anne te realiseren zoals het nu is. Maar nu profiteren ze er volop van. “We krijgen steeds meer vragen van mensen, waar mogelijk geef ik ze advies.”