Afbeelding

Beek en Donk is nieuw bouwplan (65 woningen) rijker

Bouwen & Wonen

Beek en Donk - 65 woningen en het terugbrengen van 5,5 hectare natuur. Dat is hoe het nieuwbouwplan ‘Heuvelsche Velden’ in Beek en Donk eruit moet komen te zien. De plannen hiervoor werden donderdag gepresenteerd. 

Het projectgebied ligt tussen de Oostbeemdweg, de Pater Becanusstraat en de Goorloop (links van de velden van Sparta’25) en sluit aan tegen de nieuwbouwwijk de Hoge Regt. “Een aanwinst voor Laarbeek en voor Beek en Donk”, zo vertelt een trotste Ron van den Berkmortel, wethouder ruimte en economie. Heuvelsche Velden is een integrale (her)ontwikkeling van een agrarisch gebied, waarbij is ingezet op de realisatie van 5,5 hectare nieuwe natuur, het creëren van recreatiemogelijkheden en de realisatie van een gevarieerd woningaanbod. Het woningaanbod bestaat uit 24 vrije sector bouwkavels, 5 vrijstaande woningen, 20 twee-onder-een-kap woningen en 16 rijwoningen. “Door woningbouw te combineren met de aanleg van nieuwe natuur rond het oude beekdal van de Goorloop ontstaat een prachtige afronding van de Hoge Regt.”

Knipoog naar het verleden
Met een knipoog wordt er binnen het project een link gelegd naar het verleden. “Er wordt geprobeerd om de oude ligging en het meanderen van de Goorloop terug te brengen. Er is in het verleden al bebouwing geweest en dat proberen we ook in het plan terug te brengen, bijvoorbeeld middels een hofje en een langgevelboerderij bij de ingang van de wijk”, vervolgt Van den Berkmortel. In het project is er dus, naast woningbouw, volop aandacht voor de natuur. Deze zal bestaan uit een kruiden- en faunarijk grasland. Rondom het natuurgebied worden ook wandelpaden aangelegd die aansluiten op bestaande routes.

Wim van de Kerkhof, directeur Ruimte voor Ruimte is ook zéér tevreden met het project en de samenwerking met de gemeente Laarbeek. ”Een schoolvoorbeeld van hoe ontwikkelingen in het buitengebied kunnen bijdragen aan de leefbaarheid in stedelijke gebieden. Het uitgangspunt was een integraal plan te ontwikkelen door woningbouw te combineren met natuurontwikkeling. Dit is uitermate goed gelukt. De opbrengsten van dit plan zullen in de gemeente worden ingezet om andere maatschappelijke knelpunten op te lossen.”

Start bouw
Nu de anterieure overeenkomst tussen de gemeente en ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte ondertekend is kan er doorgepakt worden. De eerste stap is nu om het bestemmingsplan vast te stellen. “Dat gebeurt hopelijk rond de zomer, waarna er, zonder bezwaren, gestart kan worden met de volgende fases”, aldus Van den Berkmortel. Zoals het er nu naar uitziet moet de bouw in 2024 van start gaan.


Wim van de Kerkhof (directeur Ruimte voor Ruimte) en wethouder Ron van den Berkmortel.