Afbeelding

Veel vrede en rust in de Beek en Donkse Eikenlaan

Cultuur Kunst en Cultuur

Beek en Donk - Door de donkere decemberavond, spoedt De MooiLaarbeekKrant zich naar de Eikenlaan in Beek en Donk. Daar woont Ben Vogels. Ieder jaar bouwt hij in zijn huiskamer een prachtig kersttafereel. Dit jaar voor de veertigste keer! Met half dichtgeknepen ogen zit Ben te genieten bij zijn creatie. Trots vertelt hij over deze hobby die hij slechts één maand per jaar kan beoefenen.

Het kersttafereel
Het kersttafereel staat opgesteld op een enorme tafel, naast de tweezitsbank. Kern van het geheel is een antieke kerstgroep met mooie forse beelden in prachtige kleuren. De kerstgroep is een erfstuk en zeker al 70 jaar oud. Ben heeft de beelden keurig opgeknapt, volgens een geheim procedé, waar hij verder niets over kwijt wil.

Tegen de achterwand heeft Ben stenen gestapeld. Hier en daar staat een den of een spar. Er is zelfs een waterpartij met een mooi bruggetje. Alles tot in detail afgewerkt en geïnspireerd op de bergen en de natuur van Zwitserland, een land waar Ben en zijn vrouw Bep regelmatig lange bergwandelingen maken.

Herders haasten zich over glibberige bergpaden naar de kerststal. De drie wijzen uit het oosten staan nog op gepaste afstand. Hun kameel staart dromerig de huiskamer in. "Alles is opgebouwd met materialen, die zo voor het oprapen liggen", lacht Ben. "Zand, stenen, grint, takjes, mos." Het geheel straalt een serene rust uit.

Uitbreiding
Plannen om het tafereel verder uit te breiden zijn er volop. Een zwarte achterwand met een mooie sterrenhemel staat op het verlanglijstje. Maar het verplaatsen van de tweezitsbank, om zo nog wat vierkante meters erbij te 'sprokkelen', is volgens Bep geen optie. "Het is wel onze huiskamer", zegt ze met enige nadruk. "Het liefste ben ik van huis als Ben begint te rommelen", lacht ze. "Maar als ik het eindresultaat zie, ben ik wel apetrots op mijn Ben!"

Ben Vogels
Ben is 61 jaar, van beroep buschauffeur en al 40 jaar getrouwd met Bep. "Nee, streng gelovig ben ik niet", lacht Ben, terwijl hij één van de drie wijzen even recht zet. "Kerstmis is voor mij het feest van vrede en rust. Ik geniet van mijn kersttafereel, van mijn kinderen en vier kleinkinderen die op bezoek komen. Ik geniet er ook van, om voor hen een 'spetterend' kerstdiner te bereiden. Ook daar leg ik mijn hele ziel en zaligheid in, want koken is weer een andere hobby van mij."

Opbouwen
"Als ik de materialen heb verzameld zet ik alles, in één lange avond in elkaar", vertelt Ben, "zonder tekening, zonder plan. Als ik klaar ben ga op afstand zitten, maak foto's en verschuif hier en daar nog wat. Ik zorg ook altijd dat de verlichting niet hinderlijk is. Als ik helemaal tevreden ben, verander ik niets meer. Als ut stòh, dan stòhjut!", zegt hij in onvervalst Beek en Donks.

Reacties
"Kinderen staan vaak meer gevoel voor de kerstsfeer dan volwassenen", vertelt Ben. "Mijn kleinkinderen vragen me 'de hemd van het lijf' over Kerstmis! Volwassenen moeten leven, met in hun achterhoofd de gedachte dat vrede en rust ver zijn te zoeken in de tegenwoordige wereld. Hun opmerkingen gaan vaak niet verder dan: "En nou zeker nog een mooi treintje erbij, Ben?"

Een kijkje nemen
"Mensen met kinderen, die al enkele jaren de prachtige kerststal in de nu gesloten Leonarduskerk missen, zijn na een telefoontje van harte welkom", zegt Ben. Ben Vogels, Eikenlaan 53, Beek en Donk tel. 0492 461477.