Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 6c2c05
Foto: Ingezonden
Kunst en Cultuur

St Caecilia op expeditie in de jungle van Mariahout

  Cultuur

Mariahout – Gezellig als vanouds, maar alles behalve standaard. Harmonie St Caecilia sloot maandagavond in een goed gevuld Openluchttheater haar seizoen af met een bijzonder concert. De Slagwerkgroep en het Harmonieorkest gaven acte de présence. Voor het harmonieorkest een bijzonder moment, want het was haar eerste concert onder leiding van dirigent Johan Smeulders.

De slagwerkgroep beet het spits af, slagwerknummers uit verschillende hoeken van de wereld passeerden de revue. Van een samba met steeldrum uit het Caribisch gebied naar een schotse ritme-act met slagwerkers in kilt. Het publiek geniet volop en de 'wel/geen-onderbroek-onder-kilt-grapjes' weerklinken door het publiek.

Theaterconcert
De slagwerkgroep zit volop in de voorbereidingen voor haar theaterconcert op 28 en 29 oktober. Dat wordt een avond vol wereldmuziek, waarbij de slagwerkgroep wordt versterkt met een klein leger aan gastmuzikanten. Blazers uit eigen harmonie en het theaterkoor Nutsz uit Helmond. Het publiek in het Openluchttheater wordt getrakteerd op een kleine sneak-preview op wat nog gaat komen. Dat lijkt ook de rode draad van de seizoensafsluiting; het in 'in voorbereiding op', zijn. Ook het harmonieorkest werkt namelijk naar een hoogtepunt in november.

Debuut Johan Smeulders
Na de slagwerkgroep mag Johan Smeulders met het harmonieorkest zijn Mariahoutse debuut maken. 28 jaar jong en sinds mei dirigent van het Lieshoutse en Mariahoutse orkest. Een reis door de jungle kondigt hij aan, vol prachtige momenten en gevaarlijke situaties. Alle werken op de lessenaars van de muzikanten hebben wel iets met het oerwoud te maken, maar eigenlijk draait alles rond Jungla, het grote concertwerk waarmee het orkest in het najaar op concours gaat.

Jungla verklankt een pittige reis, sfeervol, mooi, maar voor de muzikanten ook technisch lastig. Het stuk is nog niet tot in de puntjes afgewerkt, maar ook hier geldt, er wordt naar november toegewerkt. Toch komt de trip in Mariahout's eigen stukje jungle goed tot zijn recht, de dreigingen uit het onbekende oerwoud en het stampen van de olifanten, het is allemaal voelbaar.

En na het concert, na de wereldreis door de slagwerkgroep en de tocht door de jungle met het harmonieorkest lijkt de bestemming bereikt: de bar van het Openluchttheater. Lang wordt er gekeuveld en nagepraat, vooruitgekeken naar de nog te maken vakantiereizen in de komende weken en naar de route voor de twee orkesten met hun eigen hoogtepunten in het najaar.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>