Afbeelding
Foto: Ingezonden

Koning gaat uit de kleren

Cultuur Jongeren

Mariahout – Gezellige drukte in Openluchttheater Mariahout. De jeugdtheatergroep van 'De Kersouwe' uit Heeswijk Dinther treedt op met de voorstelling 'De blote billen van de koning'. Zoals elke donderdag in de grote vakantie staat er om half 3 een voorstelling voor kinderen op het programma. Vandaag is de vraag voor het toegestroomde publiek; Krijgen we de blote billen van de koning te zien?

Vaste gasten
Een groot stel billen markeert de ingang van het theater. Kinderen gaan lachend op de billen zitten of gaan ermee op de foto. Opvallend veel opa's en oma's die gezellig met hun kleinkinderen een middagje naar het theater gaan. Bewapend met een tas met allerlei lekkernijen zoeken ze een plekje op de banken in het theater. In de schaduw genieten ze van het kleurrijke schouwspel. De jeugdtheatergroep van 'De Kersouwe' is al vanaf 1979 vaste gast in Openluchttheater Mariahout. Optredens vinden de laatste jaren voornamelijk in de eerste week van de vakantie plaats. Het optreden in Mariahout is er eentje uit een langere reeks van optredens in het eigen theater in Heeswijk-Dinther en op andere plekken in Brabant. De vooral jeugdige groep spelers straalt enthousiasme uit en acteert in prachtige kostuums. De groep die uit ongeveer dertig leden bestaat is al tijden met de voorbereidingen bezig en het resultaat mag er zijn. Achter de schermen is druk gewerkt aan de aankleding van de voorstelling, het ziet er schitterend uit.

Het verhaal
Koning Christophe is een echt verwend moederkindje. Hij is ook nog eens gruwelijk ijdel. De hele dag tuurt hij in de spiegel en kijkt in tijdschriften of hij nog wel de mooiste van de wereld is. Als zijn grote aartsrivaal Kaizer Hans van der Milch de prijs voor de best geklede vorst ter wereld krijgt, is de koning ontroostbaar. De edelen aan het hof denken dat een bal aan het hof de koning wel kan troosten. Met vele woordgrapjes wordt het idee bij de koning 'in de mond gelegd'. Drie kleermakers uit de grote stad zullen de koning in het nieuw steken. Nadat eerst Koning en Kaizer in hetzelfde tenue verschijnen, pakt de uiteindelijke kledingkeuze van de koning helemaal verkeerd uit. Niet alleen de blote billen zijn te zien, de koning zou willen dat hij in zijn hemd stond. Het vrolijke sprookje loopt gelukkig goed af en na afloop mogen alle kinderen uit het theater de spelers een handje komen geven of met ze op de foto. Het was een gezellige middag.

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout