Jos Verbraeken neemt afscheid als pastoor van Laarbeek
Jos Verbraeken neemt afscheid als pastoor van Laarbeek Foto: Marcel vd Kerkhof (B&D)

Pastoor Verbraeken neemt afscheid van Laarbeek

Cultuur

Tekst: Jac Babin
Foto: Marcel van de Kerkhof (BenD)

Laarbeek - Pastoor Jos Verbraeken, is per 1 juli, benoemd als pastoor van de parochie St. Jan de Doper in Waalwijk en Deken van het Dekenaat Heusden, Waalwijk en Zaltbommel. Op zondag 7 juli, neemt hij afscheid met een plechtige H. Mis in de Michaëlkerk, met daarop aansluitend, een receptie in De Tapperij. Openhartig spreekt hij met DeMooiLaarbeekKrant en kijkt terug op zijn periode als pastoor in Laarbeek.

Promotie of uitdaging
"Nee, ik beschouw deze benoeming niet als een promotie die ik ambieerde", vertelt de pastoor. "Ik had nog wel enkele jaren hier willen blijven, maar toen de bisschop mij vroeg voor deze functies, vond ik dat ik zijn verzoek serieus in overweging moest nemen. Als anderen zeggen dat ik die kwaliteiten heb dan is het voor mij een uitdaging. Uiteindelijk is het de hand van God die mij door het leven leidt."

Tukker
De pastoor is in 1967 geboren in Enschede en opgegroeid in Glanerbrug, een klein dorpje in Twente. Zijn ouders waren gewone mensen die zeer kerkelijk betrokken waren. Zijn overleden vader had in Enschede een transportbedrijf. Zijn moeder woont er nog steeds. De pastoor heeft twee jongere broers.

Roeping en opleiding
"Al met vier jaar had ik het idee om priester te worden", lacht de pastoor. "Toen ik met mijn moeder naar de kerk ging, voelde ik dat al. Dat idee heeft me nooit helemaal losgelaten." "Na de havo, ben ik in Utrecht theologie gaan studeren, een priesteropleiding. Na drie jaren sloegen bij mij de twijfels toe. Was het priesterschap wel iets voor mij? Ik stopte de studie en begon een studie aan de HLO, Hogere Laboratorium Opleiding. Ik maakte de studie niet helemaal af. Maar dit was het ook niet. Toen later, mijn roeping zich opnieuw openbaarde, maakte ik mijn priesterstudie af aan het St. Janscentrum in Den Bosch. In 1996 ben ik tot priester gewijd."

Verschillende standplaatsen
"Als kapelaan of pastoor heb ik veel standplaatsen gehad. Via Waalwijk, Wamel-Dreumel-Alpen a/d Maas, Best, en Esch belandde ik in 2011 in Beek en Donk. Tussendoor vroeg de bisschop mij om me te verdiepen in het kerkelijk recht. Via twee studies, in Roermond en Munster, studeerde ik af in 2008. Werk voor de kerkelijke rechtbank combineerde ik met werk in de parochie. Ik ben en blijf toch graag een parochiepriester. Veel tijd voor hobby's is er daardoor niet. Ik ga af en toe graag op reis. Rome, Duitsland of Australië. In Melbourne was ik drie maanden verbonden aan de kerkelijke rechtbank. Tussendoor pik ik graag een bioscoopje voor een spannende misdaadfilm of een thriller."

Beek en Donk
"Mijn opdracht was om vier afzonderlijke parochies samen te smeden tot één parochie. Administratief en juridisch lukte dat in januari 2015. De nieuwe parochie kreeg de naam 'Zalige Pater Eustacius van Lieshout'. Er moesten moeilijke besluiten genomen worden", zucht de pastoor. "Ik heb weleens ooit gedacht: Bisschop, zoek het zelf maar uit. Toch is alles goed gekomen. Niet door mij, maar door een aantal goedwillende mensen samen. Des te groter is nu de voldoening. De vier voormalige parochies vormen niet alleen administratief een eenheid, ze groeien steeds meer naar elkaar toe. Een stevig fundament waar mijn opvolger op kan verder bouwen."

Het afscheid
"Dit afscheid raakt me emotioneel" erkent de pastoor. "Samen maakten we in Laarbeek toch iets moois? Ik laat een groot aantal goede vrienden achter. Ik ga ze zeker missen, ook al blijf ik Laarbeek op afstand volgen. Het was een fijne plek om te wonen. Ik ben dankbaar dat ik hier ruim zeven jaar heb mogen zijn. Ik hoop dat ik op zondag 7 juli een groot aantal mensen mag verwelkomen bij de afscheidsmis en hen persoonlijk de hand mag drukken tijdens de receptie in De Tapperij."

DeMooiLaarbeekKrant wenst pastoor Verbraeken veel succes in zijn nieuwe functies.