Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R
FOTO'S + VIDEO

Bever lijkt zich na bijna 200 jaar te vestigen in Laarbeek

Dier & Natuur Fotoseries

Laarbeek - Zo trots als een pauw is natuurfotograaf Marcel van de Kerkhof uit Aarle-Rixtel. Enkele weken geleden ontdekte hij een tweetal bevers op een locatie in Laarbeek die hij liever nog niet wil prijsgeven.

200 jaar
De bever stierf in 1826 uit in Nederland. Ruim 160 jaar later, in 1988, werd in Nederland begonnen met het uitzetten van bevers, voornamelijk bij de Biesbosch. Enkele jaren later ook in de Gelderse poort tussen Arnhem en Nijmegen. Ook in Groningen, Drenthe en Limburg zijn bevers uitgezet. Het zoogdier heeft inmiddels na al die jaren weer een vaste plek in de Nederlandse fauna herovert. Marcel: "Ze werden een paar jaar geleden al ooit gezien in Helmond en Milheeze, dus ik was er al op aan het wachten. Maar dat ze gezien worden, wil niet zeggen dat ze daar ook gevestigd zijn. Een half jaar geleden zag je bij sluis 7 in Aarle-Rixtel volop knaagsporen. Toen wist ik: ze zitten nu echt in de buurt. Ook door Waterschap Aa en Maas werden knaagsporen gevonden. Een paar maanden geleden werd ik door kennissen nog getipt over sporen en enkele weken geleden kreeg ik een telefoontje van iemand die de bever had gezien. Op goed geluk ben ik op een zondagochtend rond de klok van 5.00 uur tussen het riet gaan liggen op die locatie en binnen drie minuten zag ik er eentje zwemmen. Het was erg lastig fotograferen tijdens de donkere en grauwe ochtend, maar ik wilde de bevers absoluut niet verstoren. De bevers hebben overal tunnels gegraven en je ziet er overal sporen van de bevers. Ze lijken zich hier gevestigd te hebben."

Verwarring
Marcel vertelt dat de bever vaak wordt verward met de beverrat en de muskusrat. Deze dieren zijn echter wat kleiner. Daarnaast is de bever te herkennen aan zijn manier van zwemmen. Doorgaans steekt de bever alleen zijn kop boven het wateroppervlak uit. Bij de beverrat zie je ook een deel van de rug en bij de muskusrat de hele rug. De bever wordt ongeveer 1,30 meter lang (inclusief de platte staart).

'Wauw-gevoel'
Marcel, die sinds 2013 wekelijks de rubriek 'Natuurlijk MooiLaarbeek' in DeMooiLaarbeekKrant invult met prachtige natuurfoto's en bijpassende tekst, kreeg het echte 'wauw-gevoel' toen hij de bever voor zijn camera had. "Ik doe nu al 15 jaar natuurfotografie. Bijna alles wat je ziet heb je al ooit gezien. Daarom zeg ik wel eens dat ik jaloers ben op beginnende natuurfotografen, want die hebben vaak het meeste nog niet gezien en krijgen nog heel veel 'wauw-momenten'. Dat heb ik bijna nooit meer. Een paar jaar terug had ik dat nog wel met de koekoek en enkele weken geleden met de zwarte specht. Ook nu met mijn ontmoeting met de bever, dat was echt heel bijzonder. Dat ik dit mee mocht maken... mijn hart ging er sneller van kloppen! Wel geniet ik iedere week van de rust en het lekker rondstruinen, maar zoiets bijzonders maak ik nog zelden mee. Als je zoiets zelf vindt, geeft dat wel een kick."

Gedrag
Marcel, die over veel natuurkennis beschikt, zag de bevers een apart soort gedrag vertonen wat hij niet helemaal kon plaatsen. "Het leek op een gevecht. Was het baltsgedrag? Een poging tot paring waar het vrouwtje niet van gediend was? Of was er een jong dat eerder verdreven was? Ik heb niets terug kunnen vinden over dit soort gedrag." Marcel zocht ook contact met een bevriende natuurfotograaf uit Limburg. "Hij heeft de bever in Limburg gespot, maar had in 200 fotosessies nog nooit zulk gedrag gezien."

Locatie
Marcel laat weten dat de bevers aan Laarbeek een goede locatie hebben. "Onze gemeente is waterrijk genoeg met al haar kanalen en beken voor de bever. Ze hebben een waterdiepte nodig van minimaal 50 centimeter. Dan kan de ingang van de burcht onder water liggen en is het voedsel zwemmend makkelijker bereikbaar. Een andere vereiste is de aanwezigheid van bomen en struiken op de oever zoals wilg, populier, berk en es en de aanwezigheid van kruiden. Hoe gevarieerder het aanbod aan bomen, struiken en (water)planten, hoe geschikter het gebied voor bevers is."

De vraag waar de bevers dan zijn te vinden in Laarbeek laat Marcel liever onbeantwoord. "Het is heel belangrijk om de rust en orde van de dieren en natuur niet te verstoren. Als ik de locatie prijsgeef, ben ik bang dat mensen ze gaan opzoeken. Overigens is het helemaal niet vanzelfsprekend dat je ze tegenkomt op die locatie. Ik ben er al vaak geweest, maar we hebben ze in totaal nog maar twee keer gezien. De bever is vooral actief in de schemering en nacht. Mochten mensen de bevers spotten, wil ik ze vragen om de dieren met rust te laten en de natuur te respecteren." De locatie deelde hij wel met zijn goede vriend en natuurfotograaf Marcel van de Kerkhof uit Beek en Donk. Samen gaan ze regelmatig op pad om de mooiste natuurfoto's te maken. De Beek en Donkse Marcel bezocht de locatie een dag nadat de Aarlese Marcel er was geweest. Hij maakte er ook een mooie fotoserie en een prachtig filmpje. Dit filmpje is te zien op de website www.mooilaarbeek.nl.

Op de vraag wat er verder nog op Marcels lijstje staat, antwoord hij dat hij de wolf graag ook nog wel eens zou willen spotten. Nu maar afwachten of de wolf ook naar Laarbeek komt...


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding