Archieffoto
Archieffoto Foto: Joost Duppen

“Mensen moeten beseffen hoe waardevol bomen zijn”

Dier & Natuur

Laarbeek - De gemeente Laarbeek profileert zich graag als 'Groenste gemeente'. Dit moet ook zo blijven, volgens het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Daarom werd donderdag 25 juni het bomenvervangingsplan unaniem aangenomen. Hiermee is vastgelegd hoe de komende jaren wordt omgegaan met de bomen die groeien op gemeentegrond in Laarbeek.

“Met dit plan hebben we alle bomen die de gemeente beheert in beeld en weten we welke kunnen blijven en welke niet. Veel bomen zijn belangrijk voor Laarbeek. Daarin wilden we structuur aanbrengen", verduidelijkt wethouder Monika Slaets. “Bomen hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven. Daarom moeten we een reële inschatting maken. Het houdt een keer op voor een boom en dan zal je iets moeten."

Slaets is blij dat met het aannemen van het bomenvervangingsplan serieus gekeken wordt naar de toekomst van het groen in Laarbeek. “Het is ook belangrijk dat mensen beseffen hoe waardevol bomen zijn. Zeker in deze tijd van klimaatverandering. Bomen leggen CO2 vast, maar zorgen ook voor schaduw. Ze hebben een belangrijke rol in het tegen gaan van opwarming. Zeker in straten kunnen bomen voor verkoeling zorgen."

Met het bomenvervangingsplan is tot en met 2024 voor zo'n 300 bomen per jaar geld vrijgemaakt. Ongeveer 100.000 euro per jaar. Zieke of slechte bomen kunnen hiermee vervangen worden, maar het geld kan ook gebruikt worden om bomen juist meer (groei)ruimte te geven. “Het gaat altijd om maatwerk en we doen het steeds in overleg met omwonenden", verduidelijkt de wethouder.

De gemeente hanteert drie belangrijke criteria. Meer diversiteit van bomen; gezonde bomen zoveel mogelijk handhaven (voortijdige vervanging tot een minimum beperken); bomen mogen groeien in particuliere grond. Dat laatste gebeurt nu eigenlijk al. Wortels van bomen die aan de straat staan, groeien bijvoorbeeld al in voortuinen. ,,Dat is nu formeel vastgelegd. Maar het wil niet zeggen dat als inwoners overlast hebben van een gemeenteboom ze niet bij ons kunnen aankloppen."

In de praktijk zal het vooral zo zijn dat als er ergens aan de straat gewerkt wordt (vervanging riolering) ook direct gekeken wordt of er bomen vervangen moeten worden op die plek. “We willen dat dan samenpakken. Het nuttige met het onaangename verenigen."