Ook de bomen langs de Vogelenzang in Lieshout komen in het bomenvervangingsplan voor
Ook de bomen langs de Vogelenzang in Lieshout komen in het bomenvervangingsplan voor

Dorpsraad Lieshout blij met gedegen bomenvervangingsplan

Dier & Natuur

Lieshout - Afgelopen week kwam het uitgebreide 'bomenvervangingsplan' in de gemeenteraad. Dit plan voorziet in een gedegen beleid, in de nabije én verre toekomst, ten aanzien van de bomen in de gemeente Laarbeek. Dorpsraad Lieshout ziet het tot stand komen van het bomenvervangingsplan als een schoolvoorbeeld van een goede onderlinge samenwerking tussen gemeente, burgers en organisaties. Niet alleen dorpsraden, maar ook andere betrokken organisaties én burgers, hebben als klankbord mogen fungeren: het bomenvervangingsplan is 'Laarbeek-breed' gedragen.

Plan
De gemeente Laarbeek heeft ongeveer 25.000 bomen in beheer en onderhoud. Deze bomen hebben niet het eeuwige leven, ze moeten vroeg of laat vervangen worden. Daarom heeft de gemeente het afgelopen halfjaar samen met adviesbureau Cobra Groeninzicht gewerkt aan een langjarig en gedegen bomenvervangingsplan. In 2013 is hier al een begin mee gemaakt, maar het plan van toen was te ad-hoc en budgetafhankelijk.

Klankborden
De vier dorpsraden, IVN Laarbeek, Stichting Laarbeeks Landschap en de heemkundeverenigingen hebben meegedacht over het bomenvervangingsplan in de vorm van een klankbordgroep. In februari is ook een inloopavond gehouden, waarbij bewoners hun opmerkingen over gemeentebomen konden delen. Deze informatie en alle gegevens van de bomen uit het gemeentelijk beheersysteem zijn uiteindelijk gebruikt om het vervangingsplan op te stellen. Vanwege corona is een tweede, geplande bewonersavond overigens niet 'live’ gehouden, maar zijn toch weer aanvullende opmerkingen verzameld en is een definitief bomenvervangingsplan opgesteld.

Besluit
De gemeenteraad, die ook hier het laatste woord heeft, nam 25 juni een positief besluit over het bomenvervangingsplan. De gemeente zal al in het najaar op basis van dat plan projecten gaan opstarten. En, omdat het plan ook in een lange termijn voorziet, zullen de bewoners van Laarbeek de komende jaren nog diverse projecten voortvloeiend uit dit plan gaan zien. Op deze wijze heeft de gemeente gestructureerde en gewogen stappen gezet, waarin (bijna) alle belangen zijn meegewogen: een prima voorbeeld van goede onderlinge samenwerking, vindt de Dorpsraad Lieshout.