De ringmus
De ringmus Foto: Fotowerkgroep KiekNou (IVN Laarbeek)

Hulp bij aanleg vogelvriendelijke natuurtuin

Dier & Natuur

Laarbeek - Het valt op dat ook nu nog veel inwoners van Laarbeek tuinen (vooral voortuinen) bestraten of hiervoor grind gebruiken. Dit is jammer. Voor de natuur en ook het klimaat is dit niet goed. In een groene omgeving is het in warme zomers enkele graden koeler.  Een mooie natuurlijke tuin is belangrijk voor de insecten. 

Het gaat wereldwijd niet goed met de insecten.  Insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van planten maar ook als voedsel voor de vogels. Wel 70% van de vogels leven van insecten. Vandaar dat Vogelbescherming Nederland actie voert om zoveel mogelijk vogelvriendelijke natuurtuinen aan te leggen. Antoon Verhoeven, medewerker van IVN Laarbeek en tuinvogelconsulent van Vogelbescherming Nederland wil de mensen hierbij helpen.

Heeft u een huis gekocht of gaat u een huis bouwen en wilt u uw tuin vogelvriendelijk inrichten? Of wilt u uw eigen tuin aantrekkelijk(er) maken voor vogels, maar weet u niet wat u wel en niet moet doen? Dan kan Vogelbescherming u helpen. Vrijwillige Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming komen speciaal bij u langs voor het geven van advies bij het inrichten van een vogel- en natuurvriendelijke tuin.

Vogels hebben uw hulp nodig
Kijk eens goed om u heen. Valt het niet op dat er steeds minder groen aanwezig is waar vogels, insecten en andere dieren zich thuis voelen? Door ons drukke bestaan worden tuinen strak aangelegd, met houten schuttingen, veel verharding en weinig begroeiing. Onder het motto: zo weinig mogelijk onderhoud. Vogels vinden in een kale, strakke tuin echt niet wat ze nodig hebben om te overleven. Met als gevolg: steeds minder vogels in onze directe omgeving en dat is heel jammer.

Met de campagne ‘Elke tuin een vogeltuin’ die Vogelbescherming is gestart willen ze meer mensen laten genieten van vogels om ons heen, maar ook bewust laten worden dat vogels aandacht van de mens nodig hebben.

Wat is een vogelvriendelijke tuin?
Een vogelvriendelijke tuin is gelijktijdig een natuurvriendelijke tuin waar vogels voldoende, voedsel, schuilplaatsen en nestgelegenheid vinden. Een tuin met veel variatie in opbouw, zoals rijk bloeiende insectenlokkende planten, heggen bomen en struiken met zaden en bessen, een natuurlijke vijver, niveauverschillen d.m.v. insectenmuurtjes of een pergola. En dat kunt u ze allemaal geven, zelfs in de kleinste tuin zijn mogelijkheden. Hoe meer vogels uw tuin opzoeken, des te meer valt er voor u te genieten.

Contact
Wilt u uw tuin vogelvriendelijk maken en wilt u daarbij deskundig advies van een Tuinvogelconsulent bij u in de buurt? Vraag het tuinadvies dan aan op www.vogelbescherming.nl/tuinadvies. Binnen twee weken neemt een van de consulenten dan contact met u op. De kosten voor dit advies zijn €40,00. Leden van Vogelbescherming betalen €25,00. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Antoon Verhoeven (IVN Laarbeek). Tel. 0492-462460.