Maarten en John Rooijakkers
Maarten en John Rooijakkers

Porcus Campus zet varken in schijnwerpers

Dier & Natuur

Aarle-Rixtel – Waar komt ons voedsel vandaan? En nog specifieker: waar komt varkensvlees vandaan? Want hamburgers die je soms achteloos op de barbecue gooit hebben een geschiedenis. Maarten Rooijakkers, zijn broer John en echtgenotes Marion en Berdie openden een recreatief kenniscentrum om mensen meer over het varken te leren.

Varkens, de ultieme kringloopdieren
Halverwege vorige eeuw hielden veel huishoudens een varken (‘Porcus’ in Latijn). Het beest at restafval van het gezin en werd, lekker vetgemest, in de herfst geslacht. Mensen wisten precies waar vlees dat ze aten vandaan kwam. Vandaag liggen varkenslapjes keurig in plastic verpakt in de winkel. Mensen staan ver af van producten die ze eten. Daar ligt de missie van ‘Porcus Campus’: het unieke varken op een leuke manier bekender maken. De vier initiatiefnemers houden al jaren varkens en vinden het belangrijk dat het varken uitgebreid belicht wordt. Een varken is een slim dier, er zijn verschillende rassen en de geschiedenis van ‘de mens’ en ‘het varken’ gaat al eeuwen terug. Daarom is het bedrijf omgebouwd tot een heuse Porcus Campus. Hier kunnen mens en dier elkaar ontdekken.

‘Pretpark’ voor publiek van 0 tot 100 jaar
“Nergens ter wereld vind je zoveel verschillende rassen varkens bij elkaar als bij ons”, vertelt mede-initiatiefnemer Maarten Rooijakkers trots. “Vanuit een skybox kun je 16 verschillende soorten varkens bewonderen.” Het kenniscentrum is via een toegangspoort te betreden. Voor 5 euro krijg je op wand borden een uitleg over alles wat met varkens te maken heeft. Onder het genot van een gratis kopje koffie kun je verschillende rassen bewonderen. “We verzorgen ook rondleidingen en de Campus heeft straks ook vergaderzalen en mogelijkheden om te overnachten. Op ons terras met prachtig uitzicht kun je genieten van een drankje”, vertelt Maarten. “We verkopen varkensvlees op bestelling. Als je wilt kun je zelfs je eigen varken ‘adopteren’.”

Adoptievarken
“Je ‘eigen’ varken moet je een beetje zien zoals je een paard in een manege houdt”, legt Maarten uit. “Wij zorgen dat het niets te kort komt en jij mag bepalen wat er met jouw dier gebeurt. Knuffelen, kunstjes leren in de evenementenhal of je varken je eigen nestje laten krijgen. Je kunt zelfs je eigen varken vetmesten en uiteindelijk consumeren.” Inmiddels is het eerste varken ‘geadopteerd’. Dit dier zal uiteindelijk geconsumeerd worden. Deze consument weet dan precies waar zijn vlees vandaan komt en dat het een goed leven heeft gehad. “Regelmatig horen we dat mensen iets nieuws hebben geleerd op Porcus Campus”, zegt Maarten. “Varkens zien en voelen is leuk en leerzaam.”

Voor meer informatie: www.porcuscampus.nl.

Marion Rooijakkers