Dierenarts Wil Jansen.
Dierenarts Wil Jansen.

Dierenarts Wil Jansen uit Lieshout stopt ermee

Dier & Natuur

Wil Jansen stopt als dierenarts in Lieshout, maar laat een volledige praktijk achter, waar vier dierenartsen met assistentes de zorg voor het dier in de wijde omgeving zullen garanderen.

Wil (59) stopt om zijn horizon te gaan verbreden. Hij begon in Lieshout in de dubbele garage, die er nog steeds staat. Maar van lieverlee kwam er nieuwbouw met een praktijk, die in de verre omtrek bekend is. Behalve uit de directe omgeving weten zelfs dierenliefhebbers uit België en Zwijndrecht, toch niet bij de deur, de weg naar Lieshout te vinden. Naar eigen zeggen vindt Wil het erg belangrijk zijn werk zo goed mogelijk te doen. “Als ik ’s morgens de praktijk binnen ga, probeer ik die dag beter te functioneren als de dag ervoor”. Wat een dierenarts in Laarbeek drijft? “De grote variatie in werkzaamheden en heel veel vriendelijke en goede mensen, die ik in de praktijk ontmoet.” In de nabije toekomst zal Wil wat gaan bijleren op het gebied van bio-resonantie, een manier om in een vroeg stadium onderliggende kwalen te herkennen, in zijn geval bij dieren.

Dansen
Het gewone werk in een dierenpraktijk richt zich op de vele kwaaltjes, die dieren kunnen krijgen. Aparte dingen maak je als dierenarts soms mee. “Zoals de koe in Veghel, waarvoor ik midden in de nacht werd geroepen voor een keizersnee. Die koe moet dan staande worden geopereerd, maar na de verdoving liet de koe zich vallen en ze begint te ‘breakdansen’. Ze lag op de rug met vier poten te spartelen. Ik kon op die manier niet opereren, voordat ik het beest totaal verdoofd had. Nadat de operatie succesvol was verlopen en de grote verdoving uitgewerkt raakte, keerde het breakdans-gedrag zowaar terug. Ook het castreren van een dwerghamster met een loep om de plaats te kunnen vinden, waar moet worden geopereerd is een avontuur. Op een andere keer komt er een man, die zowel een varken als een Shetlander pony heeft met een vraag of ik de zeug kan castreren, omdat ze steeds achter de pony aan zit. De zeug was namelijk smoorverliefd op de Shetlander.”

Veranderingen
De dierengeneeskunde maakt een evolutie door. Dieren worden steeds meer als een gezinslid beschouwd. Er wordt dan ook vaker om een consult gevraagd en mensen komen vaker bij een dierenarts. Vooral huidproblemen zijn een veel voorkomend euvel. Er zijn verzekeringen voor dieren gekomen, die de hoge kosten voor gespecialiseerde behandelingen, zoals darmonderzoek en MRI-scans kunnen dekken. Ook het omgaan met dieren krijgt meer aandacht. Er worden consulten gegeven, waarbij baasjes worden voorbereid op het houden en verzorgen van dieren. Bij het afscheid van een dier wordt het baasje beter voorbereid en zijn er mogelijkheden als crematie en begraven gekomen. Vroeger bestond dat bijna niet.

Dank
Wil benadrukt, dat hij altijd met veel plezier in Lieshout heeft gewerkt. Hij wil alle mensen bedanken, die hem altijd het gevoel hebben gegeven, dat hij welkom was en zich hier thuis kon voelen. “De vele hartverwarmende reacties zijn geweldig.” De kliniek is momenteel onderdeel van de Evidensiagroep, waarbij in Nederland ruim 200 dierenklinieken zijn aangesloten. Buiten de openingstijden kunnen klanten gewoon het telefoonnummer van Dierenkliniek Lieshout bellen. Het Evidensia dierenziekenhuis Zuidoost Brabant in Geldrop fungeert dan als een soort huisartsenpost voor dieren.