Maria Biemans
Maria Biemans Foto: Martin Prick

‘Meestal heb ik aan een vuilniszak en een paar handschoenen genoeg’

Dier & Natuur

Aarle-Rixtel - In de boerderij van Jos en Jolanda Kuypers wordt een niets vermoedende Maria Biemans met een prachtige bos bloemen bedankt voor haar inzet voor het landschap door de Stichting Streekontwikkeling Croy.

Namens de stichting zijn Godelieve van Tilborg en Broos Biemans aanwezig om Maria in het zonnetje te zetten. Maria heeft zich ten doel gesteld om het landschap rondom kasteel Croy zo mooi en schoon mogelijk te houden: “Ik houd Croy mooi”. Tijdens haar wandeltochten verzamelt ze het weggegooide vuil en zorgt ze ervoor dat vernielde of vervuilde plekken worden doorgegeven aan de gemeente. Tijdens een korte bijeenkomst spreekt Broos Biemans Maria toe, na te hebben uitgelegd, dat het écht geen 1 aprilgrap is! De verraste Maria wordt bedankt voor haar inspanningen en krijgt een mooie bos bloemen.

Sommigen wandelen wel, maar vinden het opruimen van de rommel een mismoedig makende bezigheid. Maria vindt het echter heel erg fijn om ervoor te zorgen, dat die rommel uit de natuur verdwijnt. Veel initiatieven om het landschap mooi te maken doven op den duur uit. Mensen zien, dat er toch steeds weer dingen worden vernield of vervuild en stoppen dan met hun goede werk. Meestal haalt Maria wel twee vuilniszakken per week op, die dan vervolgens door mensen als Walter Beekmans en Henk van der Velden van de gemeente bij haar worden opgehaald. Van de gemeente Laarbeek kreeg Maria vuilniszakken, een ring om de zak open te houden en een grijper. “Meestal heb ik aan een vuilniszak en een paar handschoenen genoeg. Dan hoef ik niet alles mee te slepen.” Soms loopt ze haar ronde samen met haar man Peter (Peer voor de ingewijden), maar dan geniet het tweetal van het landschap en laten ze alles liggen voor een volgende tocht.

Aan de soort rommel is te zien, dat er niet alleen jongeren verantwoordelijk zijn voor het afval. Omdat ze erop let , ziet Maria ook wel eens dat er troep uit een auto wordt gegooid. Ze vindt het erg jammer, dat mensen zonder er bij stil te staan de omgeving vervuilen. Het goede werk van Maria sprak zich rond en bereikte ook Bart Heldens, jongerenwerker in Aarle-Rixtel. “ Die kwam een keer buurten en wees mij erop, welke vervuiling kon duiden op drugsgebruik en de samenkomst van grotere groepen. Drugsgebruik en nieuwe samenscholingsplaatsen kunnen we zo samen zo goed mogelijk begeleiden. Vernielingen en het stuk maken van straatmeubilair geef ik ook direct door aan de gemeente, zodat dit snel kan worden hersteld”.

Zo zorgen diverse mensen in de streek rond Croy ervoor dat het een erg leuk en sfeervol gedeelte van Laarbeek blijft. En van die diverse mensen is Maria een waardevolle vertegenwoordiger!