Een drachtige reegeit moet uitwijken voor een wildcrosser
Een drachtige reegeit moet uitwijken voor een wildcrosser Foto: Marcel van de Kerkhof (BD)

Wildcrossers verstoren de natuur, ook in Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Een drachtige reegeit die in eigen leefomgeving op de vlucht slaat voor een wildcrosser. Natuurfotograaf Marcel van de Kerkhof (BD) legde het moment vast in het natuurgebied bij de Hei. De natuur wordt verstoord door wildcrossers, ook in Laarbeek.

“De wildcrossers zijn meestal alleen met handhavingsacties aan te pakken”, vertelt de natuurfotograaf. “Het geeft mensen waarschijnlijk een kick om met de motor te crossen op plaatsen waar het niet is toegestaan. Ze houden daarmee geen rekening met de leefomgeving van het wild. De drachtige reegeit werd opgeschrikt door de motorcrosser en sloeg op de vlucht.” Volgens Van de Kerkhof zijn het niet alleen wildcrossers die de natuur verstoren. “Let ook op met loslopende honden. Laat ze alleen los op plaatsen waar dat is toegestaan, want de hond kan een ree opjagen. Vaak krijgt de hond de ree niet eens te pakken omdat het dier heel snel is, maar het loopt zich wel dood tegen bijvoorbeeld een boom of ander obstakel. Als een ree wordt gebeten door een hond, krijgt het een wond die gaat ontsteken, waarna de ree alsnog dood zal gaan. Veel reekalfjes worden jaarlijks doodgebeten door honden.”

Situaties zoals deze kunnen gemeld worden bij SSiB (Samen Sterk in Brabant). SSiB is een provinciebrede samenwerkingsvorm waarin o.a. gemeenten, provincie, terreinbeherende organisaties, waterschappen en waterwinbedrijven participeren. De focus van SSiB ligt op de aanpak van stroperij, wildcrossen en (drugs)afvaldumpingen. Naast deze speerpunten zal SSiB ook acteren wanneer andere delicten in het buitengebied worden gemeld of geconstateerd. Wie denkt dat er iets niet in de haak is, kan tegen lokaal tarief bellen met het speciale telefoonnummer 0900-9965432. U kunt uw melding ook doen via de BuitenBeter app. Met de app is het een kwestie van een foto maken, gps-locatie bevestigen en versturen. Vervolgens wordt de melding automatisch naar de juiste gemeente gestuurd. Uiteraard kunnen misstanden ook bij de gemeente gemeld worden via 0492-469700. Houd het buitengebied veilig én leefbaar.