Afbeelding
Foto: Ton op den Buijs

Wandeling IVN Laarbeek in de Warande

Dier & Natuur

Laarbeek - Het IVN Laarbeek organiseert op zondag 10 oktober een publiekswandeling. Deze zal van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur worden gehouden. Deze keer zal de nadruk liggen op paddenstoelen. Het startpunt van de wandeling is niet ver van de ingang van de Warande aan de Aarle-Rixtelse weg tegenover het paviljoen de Warande bij de Bijenhal. Adres is de Kluis 2 te Helmond.

Van oudsher is de Warande bekend als de wandelplaats voor de Helmonders. In 1314 wordt al gesproken over de Warande toen Dhr. Van Berlaer zijn bezittingen afstond aan Hertog Jan v. Brabant in ruil voor de heerlijkheid Helmond. Het gebied dat gebruikt werd voor de jacht reikte tot ver richting Aarle-Rixtel en Stiphout. Het gebied ligt op de centrale slenk en is van oorsprong erg nat. In 1757 kreeg de Warande min of meer zijn huidige vorm met tien open dreven en een vijver in het midden. De oudste bomen op dit moment zijn eiken die tussen 1830 en 1860 werden geplant. Later werden ook vele andere soorten bomen aangeplant. 

Het park is in lanen aangeplant en kent verschillende wandelpaden die allen uitkomen op het centraal gelegen grafeiland met grafkelder van de familie Wesselman. Dit was de laatste familie die het kasteel van Helmond bewoonde. Deze familie heeft omstreeks 1929 de Warande verkocht aan de Gemeente Helmond. De huidige Warande heeft nog maar een klein gedeelte van de oorspronkelijke grootte. Het wandelpark heeft nu een oppervlakte van 27 ha. en is in verschillende delen verdeeld, zoals het Jan Visser dierenpark, de vijvers, die het domein zijn van diverse soorten watervogels, de bostuin met het Keijebijtersbos en het eikenbos. 

In de Warande is een grote verscheidenheid aan planten, paddenstoelen en vogels te vinden. Het gebied herbergt elk voorjaar een groep broedende reigers. In het dierenpark lopen wilde dieren die pas gezelschap hebben gekregen van twee ezels en emoes. De verdraagzaamheid van de dieren onderling is erg belangrijk voor de rust in het park. De gidsen zullen zich deze keer vooral op de paddenstoelen concentreren. In dit oude bos zijn er in deze relatief natte omstandigheden waarschijnlijk veel aanwezig.