Afbeelding
Foto: Ton op den Buijs

Publiekswandeling IVN Laarbeek bij Kasteel Croy

Dier & Natuur

Laarbeek - Het IVN Laarbeek zal op zondag 14 november een doorstapwandeling maken in een historische omgeving. Het kasteel Croy, waarvan de geschiedenis al begint rond het jaar 1450, en de omliggende hoge akkers, beemdgronden, grachten etc. zorgen hier voor grote verscheidenheid van cultuur en natuur. De wandeling zal beginnen middenin dit oeroude gehucht Croy, namelijk bij de Croyse Hoeve aan Croylaan 9 te Aarle-Rixtel.

Vanuit deze mooie plek dichtbij het kasteel zal de omgeving worden verkend. Er is een grote verscheidenheid aan biotopen. Het hoger gelegen eikenbos geeft andere planten te zien dan het laaggelegen populierenbos. De akkers en weilanden verschillen weer van de oevers van de beken, sloten en grachten. Op de bolle akkers bij de eeuwenoude boerderijen kan nog op ecologisch verantwoorde wijze geboerd worden. Vanwege de dikke eerdlaag hoeft er in droge zomers minder gesproeid te worden dan elders.

De laaggelegen beekdalen van de Goorloop en de Schevelingse Loop behoren tot de groene hoofdstructuur. Enkele weilandjes aan de Schevelingse Loop zijn omgeven door slootjes, die waarschijnlijk honderden jaren lang niet van karakter zijn veranderd. Weer heel anders is de nieuwe natuur van Strijp, die ook dichtbij ligt, en die misschien ook wordt bezocht. Hier is prachtige ‘nieuwe natuur’ ontstaan, zoals de retentievijver etc .

Ook het beekdal van de Goorloop is in de laatste jaren bij de aanleg van de ecologische verbindingszone veel natuurlijker en mooier geworden. Er zijn onder meer plas-draszones en afgegraven slootkanten en poelen met meer mogelijkheden voor de natuur ontstaan. Wie deze unieke wandeling wil meemaken, dient op zondag 14 november om 10.00 uur aanwezig te zijn. Iedereen is van harte welkom. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur.