Afbeelding

Extreem weer zorgt voor stijging noodzakelijke investeringen

Dier & Natuur

Laarbeek - Om beschermd te blijven tegen overstromingen uit de Maas, piekbuien en droogte investeert waterschap Aa en Maas de komende jaren ruim € 700 miljoen. Dat doen ze bijvoorbeeld door dijken te versterken, waterbergingen aan te leggen en beken en sloten aan te passen. Zo zijn ze beter voorbereid op extreem weer. Daarnaast hebben ze de taak om de kwaliteit van het water te verbeteren. Dit betekent dat ze aanpassingen doen aan de rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Dagelijks bestuurslid Peter Ketelaars: “We moeten steeds meer maatregelen nemen om de gevolgen van hevige regen en droge periodes op te kunnen vangen. Het is belangrijk dat Oost-Brabant klimaatbestendiger wordt. In het recente Klimaatsignaal van de KNMI staat dat de klimaatverandering zelfs sneller gaat dan verwacht. En dat merken wij ook. De droge jaren van 2018, 2019 en 2020 maar ook het hoge water van afgelopen zomer stellen ons voor forse uitdagingen. Hier moeten we ons op voorbereiden en dat vraagt om actie.”

Kosten stijgen door urgente opgaven
De opgaven voor het waterschap zijn urgent, waardoor de kosten stijgen. De totale kosten voor 2022 zijn begroot op €133,6 miljoen, ten opzichte van €129,9 miljoen in 2021. Ze hebben de kostenstijging zo laag mogelijk gehouden voor inwoners en bedrijven, maar ze ontkomen er alleen niet aan de waterschapsbelasting met enkele procenten te verhogen.