Hans Schepers en Cor Boudewijns.
Hans Schepers en Cor Boudewijns. Foto: Martin Prick

Dierenpark ‘t Regter Eind, onmisbaar in Beek en Donk

Dier & Natuur

Beek en Donk - Dierenpark ’t Regter Eind ligt achter verzorgingstehuis De Regt. Het is een parkje dat door mensen van alle leeftijden wordt bezocht. Vooral kinderen vinden het heel leuk om dieren te bekijken en als het kan, te aaien. Dat kan in deze coronatijden natuurlijk wat minder dan gebruikelijk, maar in normale tijden is er tijdens de open dagen erg veel mogelijk. Het doel van de stichting die het dierenpark beheert, is de instandhouding van het park, het verzorgen van de dieren én het bevorderen van het contact tussen mens en dier door o.a. het geven van voorlichting aan bezoekers.

Dat het parkje een grote taak vervult in de Laarbeekse samenleving wordt gelukkig gezien door de gemeente. Onlangs is er in goed overleg een nieuwe beheersovereenkomst met de Gemeente Laarbeek opgesteld. Met de daaraan gekoppelde subsidie kunnen de essentiële kosten worden betaald; het subsidiebedrag wordt grotendeels besteed aan het voer voor de dieren. Om het park draaiende te houden is er naast de inzet van de vrijwilligers meer nodig. Tegenvallers of een bezoek van de dierenarts kunnen ervoor zorgen dat er meer geld nodig is. Gelukkig voelt het park zich gesteund door een aantal donateurs en sponsoren, die het mede mogelijk maken de doelen te realiseren. Hebt u interesse om in dit opzicht te helpen? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@dierenparkregtereind.nl.

Energieneutraal
Het parkje werd in 1977 feestelijk geopend door toenmalig burgemeester Seelen en de vrijwilligers van het eerste uur werden tien jaar later verenigd in Stichting Dierenpark Beek en Donk. In 2010 begon een grootschalige vernieuwing, waarbij de versleten houten gebouwen op het park werden vervangen. Er verrees ook een multifunctioneel gebouw voor medewerkers en dieren. Naast een kantine staar er bijvoorbeeld ook een kraamhok. In 2014 werd er een hooimijt gebouwd en in 2017 werden zonnepanelen aangebracht om het park energieneutraal te maken.

Koe
Bewoners zijn zowel in- als uitheemse dieren. “Met het aantal uitheemse diersoorten moet je oppassen”, vertelt bestuurslid Cor Boudewijns, “want van overheidswege mogen wij er niet meer dan tien hebben”. Bij een controle kan het zijn, dat je bij overschrijding van dit maximum moet gaan voldoen aan veel striktere eisen, zoals die ook gelden voor een dierentuin. Uitheemse dieren zijn bijvoorbeeld de kraanvogels, maar ook de pauwen. Herten en geiten daarentegen zijn inheemse dieren. Daartoe hoort natuurlijk ook koe Paula, een goedaardig beest en geliefd bij alle bezoekers, vooral de kleinere kinderen.

Ervaringen
Elke zaterdagochtend is de groep jeugdvrijwilligers aanwezig in de eigen ruimte van het gebouw. Deze jongeren werken mee en hebben een gezellige pauze. Daarnaast werken er mensen uit Laarbeek, maar bijvoorbeeld ook uit Sint Anthonis. Deze vrijwilliger komt alleen op zaterdag en heeft samen met bestuurslid Jetske de leiding over de jeugd op zich genomen. De jeugd in het algemeen wordt betrokken bij het wel en wee op het park o.a. doordat schoolklassen een bezoek brengen. Ook vanuit het middelbaar onderwijs zijn er in het kader van de groenopleidingen mogelijkheden tot het invullen van maatschappelijke stages en om specifieke ervaring op te doen en in de praktijk te brengen op ’t Regter Eind.

Wensen
Ook onder de vrijwilligers vindt vergrijzing plaats en het is moeilijk om jongeren te vinden die een handje mee willen helpen. “Het bijhouden van het park en het voeren en verzorgen van de dieren moet toch elke dag gebeuren”, legt Cor uit. Het zou dus erg leuk zijn als er meer mensen vrijwilligerswerk zouden willen doen in het park. Dat kan bijvoorbeeld één (vaste) ochtend zijn, maar hoe vaker hoe liever. Mensen, die willen meehelpen kunnen contact opnemen met Hans Schepers via jc.schepers@outlook.com.

Een andere wens van het bestuur is volgens bestuurder Hans Schepers het bevorderen van een betere logistiek. Dat behelst bijvoorbeeld de betere toegankelijkheid voor leveranciers en wagens van de gemeente. Nu is het door het ontbreken van een fatsoenlijk wegdek soms een compleet modder- c.q. waterballet. Aan de kant van de IJsweg zouden parkeerplaatsen kunnen komen voor bezoekers, waarvoor de aanwezige slagboom verplaatst zou moeten worden. Het bestuur is hierover in overleg met de Gemeente.

Cor en Hans verheugen zich alweer op de vele bezoekjes van kinderen, die vooral in het voorjaar talrijk zijn.

N.B.: Het bestuur heeft besloten het parkje tijdelijk te sluiten i.v.m. de corona-ontwikkelingen. Natuurlijk zijn de dieren wel te bezichtigen vanaf het pad langs het hek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding