Leilindes in Lieshout
Leilindes in Lieshout Foto: Koen Brand

Bomenwerkgroep IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Het herkennen van bomen is niet eenvoudig. Een eik of berk gaat nog, maar dan wordt het al moeilijker. Bijvoorbeeld het herkennen van de linde. Je vindt ze in Laarbeek op allerlei plaatsen. Niet alleen als laanboom, maar ook als leiboom. Leilindes vind je vaak voor de gevel van een boerderij om schaduw op de gevel te geven. 

Lindebomen zijn er in soorten en maten. In Aarle-Rixtel bijvoorbeeld zijn zo al vier soorten te vinden. De kleinbladige of winterlinde staat onder meer op de hoek van de Kerkstraat en de Molenstraat. Op de Kouwenberg staat voor de muziekkiosk een krimlinde. Ook de zilverlinde is op verschillende plaatsen te vinden, bijvoorbeeld als laanboom langs de Duivenakker. Op het Heuveltje staan twaalf forse zomerlinden.

De lindeboom was tot in de middeleeuwen vaak te vinden in het centrum van dorpen als gerechtslinde. Onder deze boom werd recht gesproken door de heer van het gebied. Ook wordt de boom geplant als herdenkingsboom. In Aarle-Rixtel vind je op de Kouwenberg de krimlinde die is geplant ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van prinses Beatrix.

De linde heeft een hartvormig blad. In juni komen de volwassen bomen in bloei. De zoet geurende bloesems zitten met een paar bij elkaar aan een steeltje met een langwerpig schutblad. Ze worden wel geplukt en gedroogd om lindebloesemthee van te zetten. En natuurlijk weten bijen tijdens de bloei de linde te vinden als bron voor hun lindebloesemhoning.

Koen Brand is een van de bomendeskundigen van IVN Laarbeek. Als gids bij de wandelingen vertelt hij u van alles over bomen. Kijk eens op de website van IVN Laarbeek: www.ivnlaarbeek.nl. Misschien wilt u lid worden? U steunt er de natuur mee!