Afbeelding

Paddenstoelencursus bij IVN

Dier & Natuur

Laarbeek - In oktober van dit jaar startte bij IVN Laarbeek de cursus paddenstoelen. De gidsen en cursusleiders Theo, Klaas en Giel vertelden hun cursisten uitgebreid over de verschillende facetten van paddenstoelen: de verschijningsvormen, soorten, indeling en de relatie met de omgeving. De ecologische betekenis van schimmels is groot. Cursiste Danielle Tempelaars maakte een verslag.  

“Als je op zoek bent naar een manier om je kijk op de natuur en de wereld om je heen te veranderen, dan kan ik je de cursus ‘paddenstoelen, schimmels en korstmossen’ van harte aanbevelen. Het volgen van een dergelijke cursus stond al een tijdje op mijn to-do lijst. De wereld van schimmels vind ik eindeloos fascinerend, maar ik raakte er tegelijkertijd behoorlijk door geïntimideerd. Zoveel verschillende soorten, zoveel paddenstoelen die op elkaar lijken, microscopisch onderzoek van sporen… help! Deze cursus bleek het perfecte antwoord. 

Tijdens de eerste les, over paddenstoelen, hebben we geleerd hoe paddenstoelen gevormd worden, wat het belang van mycelium en mycorrhiza is en hebben we geleerd hoe we de diverse families uit elkaar kunnen houden. En hoewel de exacte determinatie een vak apart blijft, kunnen we nu zeker de russula’s van de mycena’s onderscheiden. De excursie naar de Gulbergen in Nuenen was dan ook een ware schattenjacht, we hebben ontzettend veel prachtexemplaren gezien, met als bijzondere afsluiter de oorlepelzwam, die uitsluitend op kegelvruchten te vinden is. 

Bij de les over ‘schimmels en ecologie’ werd onze verwondering over schimmels en hun eigenschappen nog eens extra aangewakkerd. De bijzondere rol die ze vervullen in de bosbodem, maar ook de eindeloze mogelijkheden die ze blijken te hebben in ons dagelijks leven is niets minder dan indrukwekkend. Zonder schimmels zou er, hoogstwaarschijnlijk, geen leven mogelijk geweest zijn zoals we dat nu kennen.

Het laatste onderdeel nam ons mee in de wondere wereld van de korstmossen. Tijdens een boswandeling loop je zo aan deze kleine constructies voorbij, maar wanneer je stil staat en écht goed gaat kijken, zul je absoluut versteld staan. De groene ‘korst’ op die oude boomstam is een klein, surrealistisch landschap van uiteenlopende vorm en structuren. En hoe dichterbij je komt, hoe meer je zult ontdekken. Zowel de theorieles (met practicum) als de excursie naar het Hurkske bleken een ontzettende goede aanvulling op elkaar te zijn.

De wereld van schimmels is fascinerend, wonderlijk, en met alles verweven. En die verwondering hebben wij, de cursisten, zeker gedeeld. Het heeft ons geleerd anders naar de dingen om ons heen te kijken, om stil te staan bij de gewone dingen en ons doen beseffen dat er zoveel meer is dan wat we eerder dachten te weten. De wereld van schimmels is fascinerend, en je zult nooit meer op dezelfde manier naar de natuur kijken. En een ding is zeker: uitgeleerd zijn we nooit! Met dank aan Theo, Klaas en Giel.”