Afbeelding

Wandelen met IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Bij het IVN Laarbeek staat er op maandag 10 april een vroege vogelwandeling naar de Grotelse Heide op het programma. De wandeling wordt verzorgd door gidsen van vogelwerkgroep de Ortolaan. Aanvang 8.00 uur vanaf het parkeerterrein op Grotel 5 in Bakel.

De Grotelse Heide is een gevarieerd gebied. Op je wandeling kom je langs heide, door bos, langs de Esperloop en langs weiland. Dat betekent een grote diversiteit aan vogels. In het voorjaar komen de zomergasten terug. Zoals de tjiftjaf, fitis en zwartkop. Boomleeuwerik en boompieper zijn nu ook te horen en vaak ook te zien. Mezen en spechten laten zich jaarrond horen en misschien zijn een aantal wintergasten zoals de kramsvogel en de keep er nog. Misschien zie je de zwarte en de gekraagde roodstaart ook nog wel. In het struweel bij de heide houden zich graag de geelgors en de roodborsttapuit op. Al met al is Grotel een prachtig vogelgebied. Sta dus vroeg op en wandel mee!

Goorlooppark en Groot Goor
Voor alle leden van IVN Laarbeek worden ook speciale wandelingen georganiseerd. Zo verzorgt Anita Slaats voor alle leden op zondag 2 april een wandeling naar het Groot Goor, een moerassig stukje buitengebied aan de rand van Helmond ten oosten van Mierlo-Hout. In vroegere dagen was een deel van het gebied in gebruik als vuilstort. Het wordt gevormd door enkele rietlanden, weilanden, een uitgestrekte appelboomgaard en een oud en gevarieerd vochtig bosgebied tussen het Eindhovens Kanaal en de bebouwde kom van de stad Helmond. De beek De Goorloop stroomt door het gebied. Ten noorden ervan ligt het Goorlooppark. Als broedvogels zijn de kleine bonte specht, nachtegaal, wielewaal en steenuil waargenomen. Hopelijk is het prachtig lenteweer, dan wordt het zeker een mooie wandeling. Vertrek, zoals gebruikelijk, om 8.30 uur bij De Bimd. De wandeling begint bij het Goorlooppark Zuid in Helmond. Parkeren kun je op een parkeerterrein voor de flatgebouwen op het Wethouder van Deutekomplein.