Logo mooilaarbeek.nl
Het college, vlnr: wethouder Joan Briels, burgemeester Frank van der Meijden en wethouders Ria van der Zanden, Monika Slaets, Greet Buter en Tonny Meulensteen   | Fotonummer: ca7056
Het college, vlnr: wethouder Joan Briels, burgemeester Frank van der Meijden en wethouders Ria van der Zanden, Monika Slaets, Greet Buter en Tonny Meulensteen (Foto: Joost Duppen)
Gemeente

College presenteert programmabegroting 2019: 'Samenspel, Laarbeek in balans'

  Financieel

Laarbeek - Wethouder Ria van der Zanden presenteerde donderdag 11 oktober de programmabegroting 2019 aan de gemeenteraad. "We presenteren deze begroting met voorzichtig optimisme en trots", stelt de wethouder. "We hebben gekozen voor een koerswijziging in financiële zin. Om ons hoge voorzieningenniveau te kunnen behouden is er voor gekozen alle structurele kosten voor onderhoud en vervanging in de begroting op te nemen. Dit overigens zonder extra lastenverhoging voor de inwoners van Laarbeek"

"We hebben er bewust voor gekozen om realistisch te begroten"
De plannen zijn gebaseerd op het Raadsprogramma 2018-2022 'Handen ineen'. Volgens het college zit de kracht van de Laarbeekse samenleving in het samenspel tussen de gemeente en de inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen. Vandaar dat als titel voor deze begroting is gekozen voor 'Samenspel, Laarbeek in balans'. Wethouder van der Zanden: "We hebben positieve keuzes kunnen maken. We hebben er bewust voor gekozen om heel realistisch te begroten. Bijvoorbeeld op thema's als jeugdzorg. Veel is al ingecalculeerd, risico's zijn opgenomen. De algemene reserve wordt in eerste instantie minder omdat we bijvoorbeeld achterstallig onderhoud weg willen werken. Maar vervolgens reserveren we vanaf nu jaarlijks voldoende voor onderhoud. De ruimte om dit te doen, hebben we omdat de gemeente financieel gezond is."

Gemeenteraad aan zet
Een aantal van de plannen die het college voor de komende jaren voorstelt, zijn het inzetten op duurzaamheid, een beheersbaar plan voor jeugdzorg, een vervolg op de groenstrijd, de financiering van aanpassingen aan het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk, inzetten op vroegtijdige hulp bij schulden en de bereikbaarheid van Laarbeek en de regio door middel van de regionale bereikbaarheidsagenda. De komende weken krijgt de gemeenteraad de tijd om de begroting zorgvuldig te bestuderen. Op donderdag 8 november krijgen de raadsleden de gelegenheid om te laten weten wat zij van de plannen van het college vinden en om hun vragen te stellen. Dan zal blijken of de begroting nog moet worden aangepast.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>