Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 44d5bb
Foto: Mark Barten

Opnieuw zware financiële domper gemeente Laarbeek

  Financieel

Laarbeek – Nadat vorige week bekend werd dat de OZB met 20% gaat stijgen en dat er bezuinigd gaat worden op diverse subsidies, komt er nog een financiële domper bij voor de gemeente Laarbeek. Dinsdag werd bekend dat er fors minder geld vanuit het Rijk komt, waardoor de begroting voor de komende jaren structureel rood kleurt, met een tekort van 6 ton in 2023.

De berichtgeving van het Rijk komt onverwacht voor de gemeente. Ria van der Zanden, wethouder financiën, legt uit: "We ontvangen jaarlijks geld van het Gemeentefonds. Dit is vanuit het Rijk de belangrijkste inkomstenbron voor gemeentes. Meer dan de helft van deze aangepaste uitkering zit in een korting op de jeugdzorg, terwijl landelijk besloten is hier 1,5 miljard extra voor vrij te maken. Daarom dachten wij nog tot deze week dat dit licht positief uit zou vallen voor Laarbeek. Niets blijkt minder waar: de verdeling van de gelden blijkt nadelig te zijn voor Laarbeek. Dit is een grote financiële domper voor ons, die we totaal niet aan hadden zien komen."

Sluitende begroting
Burgemeester Frank van der Meijden en wethouder Van der Zanden zien nog geen oplossing voor deze financiële tegenslag. Pas vorig jaar constateerde de gemeente dat het financieel niet rooskleurig eruit zou komen zien voor Laarbeek. De burgervader knikt dan ook toekennend op de vraag of deze toekomstige financiële situatie niet jaren eerder al opgevallen had moeten zijn. Ook geeft de burgervader toe dat de gemeente zelf fouten heeft gemaakt. "Grotendeels kunnen we er niets aan doen, maar we hadden in het verleden wel andere keuzes kunnen maken. Zo moeten we nu flink investeren in onderhouds- en vervangingskosten om het voorzieningenniveau te kunnen handhaven. Ook hebben we een flinke tegenvaller gehad omtrent de afvalverwerking. Dat had anders gekund."

Gevolgen
Hoe nu verder? Dat is de vraag die speelt bij het college. "We zijn een sobere gemeente en hebben altijd netjes op ons huishoudpotje gepast. We hebben al flinke maatregelen moeten nemen om de begroting positief te krijgen, zoals de forse OZB-verhoging", licht Van der Meijden toe. Hij geeft aan dinsdag al contact op te hebben genomen met het Rijk om hier op rijksniveau over te praten. "Los van wat we anders hadden moeten doen, zien we geen oplossing." Van der Zanden vult aan: "Het geld vanuit het Rijk is onze basis. Er komen steeds meer rijkstaken naar ons toe, maar het Rijksgeld blijft daar. We hebben al flink moeten schaven om onze begroting sluitend te krijgen. Alles is al heel sober, ons ambtelijk apparaat, maar ook alles waar ons geld naartoe gaat. Wij zien zo echt geen oplossing van hoe we hiermee om moeten gaan en daar zullen meer gemeentes mee kampen."

Wachten op het antwoord van het Rijk gaat het college niet doen. Van der Zanden: "We hebben de gemeenteraad ingelicht en we gaan volgende week met het college in overleg hoe hier nu verder mee om te gaan."

Schrijnend
De financieel wethouder en burgemeester zeggen het te betreuren voor de inwoners dat het zo is. "Het is heel schrijnend dat de landelijke economie goed gaat, maar dat we als gemeente toch financieel zo aan de bak moeten om het huishoudpotje overeind te houden. In Laarbeek kennen we al jaren lage lasten en een hoog voorzieningenniveau. Dat willen we graag zo houden. We begrijpen dat deze ontstane situatie moeilijk uit te leggen is aan de inwoners. Met name omdat het om keuzes gaat die elders gemaakt worden", aldus de burgervader.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>