Burgemeester Frank van der Meijden roept al langer inwoners op om verdachte situaties te melden
Burgemeester Frank van der Meijden roept al langer inwoners op om verdachte situaties te melden Foto: Joost Duppen

Laarbeek: Aanpak ondermijning loont

Gemeente

Laarbeek/De Peel - De gezamenlijke aanpak van ondermijning door de zes Peelgemeenten werpt steeds meer zijn vruchten af. De acties van het Peelland Interventie Team (PIT) zijn hier een onderdeel van, maar de zes gemeentes kijken ook verder. 

Zo wordt de laatste tijd ook de focus gelegd op het aanpakken van criminele families. "In de afgelopen jaren hebben we vooral in grote casussen met familienetwerken veel geleerd. Zo werd ons duidelijk dat de familiestructuur gelegenheid biedt om onder de radar te blijven en mede maakt dat criminele families vaak decennia lang hun criminele modus operandi kunnen doorgeven", staat in het jaarverslag 2019 van Aanpak Ondermijning Peelland. Het rapport heeft niet voor niets de titel ‘Bovenop de onderwereld’.

Ook in Laarbeek wordt hard gestreden om ondermijning aan te pakken. Burgemeester Frank van der Meijden roept al langer inwoners op om verdachte situaties te melden. Samen met de burgers van Laarbeek moet de strijd aangegaan worden, vindt hij.

Uit de jaarcijfers blijkt dat er in 2019 veertien Bibob-onderzoeken zijn gedaan in Laarbeek. Middels zo’n onderzoek wordt gekeken of er crimineel geld gebruik wordt om activiteiten te ontplooien. Hierbij ging het zes keer om een omgevingsvergunning en acht keer om een vergunning in het kader van de drank en horecawet.

In totaal werden in 2019 in de Peel 21 drugspanden gesloten door de burgemeesters. In Laarbeek de meeste. Burgemeester Frank van der Meijden sloot in totaal zes panden voor langere tijd in verband met de vondst van drugsgerelateerde praktijken. Daarnaast werden er in Laarbeek 4 hennepkwekerijen opgerold (na Helmond het meeste) en werden 5 PIT-acties uitgevoerd.