Afbeelding

Gemeente neemt regie in handen bij mogelijke komst windmolenpark in Mariahout

Gemeente

Mariahout - Het is nog helemaal niet gezegd dat er ten noorden van het Mariahoutse bos daadwerkelijk een kleinschalig windmolenpark komt. Maar daarop vooruitlopend heeft de gemeenteraad van Laarbeek wel een uniek besluit genomen. Op 142 percelen ten noorden van het Mariahoutse bos (een gebied dat grofweg omlijst wordt door de Rooijseweg (westkant), de Zuid-Willemsvaart (oostkant), het Mariahoutse bos en de gemeente Meierijstad) heeft de gemeente het voorkeursrecht gemeenten te vestigen. 

Dit houdt in dat mochten eigenaren binnen dat gebied hun grond willen verkopen, dan moeten ze dit eerst aan de gemeente Laarbeek aanbieden. De gemeente doet dit om commerciële partijen buiten de deur te houden, die geen oog hebben voor de omgeving. Zo zijn er in Limburg al diverse Japanse investeerders opgestaan en ook in Valkenswaard komen er enkele windturbines die daar zorgen voor onenigheid. "We willen commerciële activiteiten tegengaan en als gemeente aan de knoppen blijven draaien. We doen dit om de belangen van de inwoners te borgen”, geeft wethouder Joan Briels aan. Zoals gezegd, het is nog niet gezegd dat er ook daadwerkelijk metershoge windmolens komen, maar gaat dit wel gebeuren, dan wil de gemeente dit alleen onder bepaalde voorwaarden: betrekken van de omgeving in het proces. Zorgvuldige ruimtelijke inpassing, creëren van maatschappelijke meerwaarde en mogelijkheid tot financiële participatie van inwoners en/of lokale besteding van een deel van de opbrengsten.

Begin april wordt de Regionale Energie Strategie gepresenteerd en daarin staat het gebied in Mariahout als kansrijk aangemerkt als het gaat om de locatie van een kleinschalig windpark (wel minimaal drie windturbines) voor de opwekking van energie. Het is landschappelijk gunstig (zeer open) en er is voldoende afstand mogelijk tot woningen die er staan. De 142 percelen zijn in handen van 48 verschillende eigenaren. Hieronder onder meer Staatsbosbeheer, het Waterschap, de gemeente zelf en particuliere eigenaren. 

"We kunnen speculanten nu op afstand houden. Eigenlijk trappen we nu op de rem om ze de regie volledig in eigen hand te houden.”