Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Speech dodenherdenking burgemeester Van der Meijden

Gemeente

Laarbeek - Bij de dodenherdenking op maandag 4 mei in Laarbeek hield burgemeester Frank van der Meijden een speech. De herdenking mocht in verband met het coronavirus niet bezocht worden. De speech van de burgervader is hieronder terug te lezen. Bekijk hier de foto's van de dodenherdenking

Hier voor mij staat een kaars. Ik heb deze zojuist aangestoken en vraag u om hetzelfde te doen. Deze kaars staat voor “denken aan”, “warmte” en “hoop”. 4 mei is de dag dat we denken aan alle mensen die zijn omgekomen in oorlogssituaties, dat we warm herdenken wat ze voor ons hebben gedaan. Tegelijk staat de kaars ook voor hoop, hoop dat we in vrijheid mogen leven en dat onze kinderen in vrijheid kunnen opgroeien. 

Vandaag een jaar geleden, kwamen honderden inwoners van Laarbeek naar het monument bij het gemeentehuis. U en ik kwamen daar samen om een mooie en sfeervolle herdenking bij te wonen. Daar branden we óók altijd een kaars.

De jaarlijkse herdenking in Laarbeek staat bol van gedichten, verhalen, herinneringen en muziek. Veel elementen, waar tal van verenigingen uit Laarbeek een bijdrage aan leveren. 

Dit jaar is alles anders

Dit jaar is alles anders. Een dodenherdenking zonder publiek, zonder muziek, zonder scouts en zonder gilden. Het kan helaas niet anders.

U keek het afgelopen half uur naar programmaonderdelen die vooraf zijn opgenomen. Onderdelen van de jaarlijkse herdenking in Lieshout. Los van elkaar opgenomen met individuen en daarna gemonteerd tot een geheel. Maar wel een mooi geheel!

Mijn toespraak is ook vooraf opgenomen. Maar dadelijk om 8 uur kijkt u live mee naar de dodenherdenking bij het monument bij het gemeentehuis. Vanuit uw eigen woonkamer, ja! Maar u bent er wel bij, mede dankzij de live uitzending die mogelijk is gemaakt door Omroep Kontakt.

En dan staan we om 8 uur, net als vorig jaar, sámen die indrukwekkende 2 minuten stil. Stil staan…, ja stil is het geworden, deze laatste weken. Stil in de straten, stil in de winkels en stil in ons dagprogramma. Stil ook in de harten van mensen die een dierbare verloren. Mijn verhaal vanavond gaat niet over corona. Maar door de enorme impact die het virus op dit moment in ons leven heeft, kan ik het niet ongenoemd laten. 

Corona, oorlog in vredestijd?

Corona is oorlog in vredestijd. Dat hoor je de laatste tijd wel eens. Maar mág je dat zeggen? Nee, ik vind dat je die vergelijking niet mag maken. Het is een ongepaste vergelijking. Onze huizen zijn niet kapot, we hoeven geen honger te lijden, niet bang te zijn voor bombardementen. We zitten niet gevangen in een kamp en worden niet gemarteld. We hoeven ons leven niet te geven voor de vrijheid van een ander. 

Onze huidige situatie is niet te vergelijken met het leed dat velen is aangedaan in of na de tweede wereldoorlog. Onze huidige situatie is ook niet te vergelijken met de vele brandhaarden die er nog steeds zijn in de wereld. 

Brandhaarden die, hoe ernstig ook, op dit moment helemaal overschaduwd worden door corona. De vluchtelingenkampen met hun zware problematiek, ze zijn niet meer in het nieuws op dit moment, maar nog steeds schrijnend actueel.

We zijn onze vrijheid een beetje kwijt

Corona is géén oorlog. Maar toch … Door de coronamaatregelen weten we nu wel weer een béétje, hoe belangrijk vrijheid is. Want we zijn onze vrijheid wel een beetje kwijt, in vredestijd. 

We weten nu hoe het voelt als je niet naar buiten kunt als je dat wilt. Als je niet kunt kopen wat je wilt. Als je niet kunt bezoeken wie je wilt. Als je niet kunt doen wat je wilt. We weten nu hoe het voelt als er een vijand knaagt aan je gevoel van vrijheid en zekerheid. Een onzichtbare vijand deze keer. Een vijand die in Laarbeek al vele slachtoffers maakte. 

We hebben er veel verdriet over. U en ik. Wij allemaal. Ik heb veel gesprekken met families gevoerd, hartverscheurend. We leven mee en delen samen lief en leed. U ook. Juist in deze tijd laat u zien hoe hecht en zorgzaam onze gemeenschap is en daar dank ik u voor.

Oorlogsslachtoffers

Maar vanavond, hier om 8 uur, gedenken we andere slachtoffers. Staan we stil bij ontelbaar veel slachtoffers, burgers en militairen. Allen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld, zijn omgekomen of vermoord. 

Er is geen officieel aantal bekend maar we hebben het misschien wel over 260.000 Nederlanders die hun leven verloren sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Vanavond herdenken wij hen.

75 jaar bevrijding

De brandende kaars hier bij mij staat voor “herdenken, warmte en hoop”. De kaars staat ook voor de brandende toorts in het logo van het landelijke comité 4 en 5 mei. De vrijheidsvlam, de vlam die vrijheid doorgeeft. 

De tweede wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. In Laarbeek vierden we die bevrijding in september vorig jaar. Dat deden we op tal van manieren. Met mooie beelden en muziek maar ook met vele indrukwekkende verhalen. Het lijkt al heel lang geleden maar dat is het niet. 

Morgen vieren we in het hele land dat we al 75 jaar in vrijheid leven. En dat doen we in het volle besef: We zijn samen verantwoordelijk om die vrijheid te behouden en door te geven aan onze kinderen. De wereld en de samenleving veranderen en we hebben elkaar nodig. Die vrijheid vasthouden, dat moeten we sámen doen. Juist nu, ook al moet dat voorlopig op anderhalve meter afstand van elkaar. 

Dus hang morgen de vlag in top, om te vieren dat we nog steeds in vrijheid leven! En geef vrijheid door, juist nu!

Samen staan we stil

Vandaag hangt de vlag halfstok en staan we samen stil tijdens deze dodenherdenking. We gedenken alle Nederlandse oorlogsslachtoffers. 

Laten we samen zorgen voor een indrukwekkende stilte die we, overal in Laarbeek, kunnen voelen en ervaren.