Afbeelding
Foto: Mark Barten

Laarbeek stelt 300.000 euro beschikbaar voor duurzaamheidsleningen

Gemeente Duurzaam

Laarbeek - De gemeenteraad van Laarbeek heeft €300.000 beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsleningen in Laarbeek. Met de duurzaamheidslening kunnen inwoners energiebesparende maatregelen in en aan hun woning financieren. De lening is aan te vragen door eigenaar-bewoners en VvE’s.

Extra voorwaarden huurders
Naast woningeigenaren kunnen ook huurders de duurzaamheidslening aanvragen, op voorwaarde dat zij schriftelijke toestemming hebben van de verhuurder voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen aan de woning. Ook moeten zij een afspraak hebben gemaakt met de verhuurder dat, wanneer de huurder verhuist, de verhuurder het resterende bedrag van de lening overneemt.

De lening
De duurzaamheidslening kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor gevel-, dak- of vloerisolatie, een zonneboiler of warmtepomp. Door deze maatregelen dalen de energiekosten en woont de bewoner comfortabeler.

U kunt een lening voor energiebesparende maatregelen aanvragen wanneer u huurder of eigenaar en bewoner bent van een woning of appartement in Laarbeek. Het bedrag dat u kunt lenen is minimaal €2.500 en maximaal €10.000,-. De lening loopt 15 jaar. Voor een lening onder de €7.500,- is dit 10 jaar. U kunt een lening aanvragen totdat het budget op is.

De gemeente werkt voor deze lening samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). SVn beheert het fonds voor duurzaamheidsleningen en verzorgt het financiële deel. De SVn stelt ook de rente vast. Vervroegd aflossen kan boetevrij vanaf €250,-. Het leenbedrag wordt ondergebracht in een bouwdepot.

Lening aanvragen
Het aanvragen van een lening kan vanaf dinsdag 19 mei via de website van de gemeente (www.laarbeek.nl/duurzaamheidlening). U kunt hier een formulier downloaden of u kunt ervoor kiezen om uw aanvraag via de website te doen.

Zonnepanelen
Zonnepanelen vallen niet onder de duurzaamheidslening. Wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen, verwijst de gemeente Laarbeek u door naar De Groene Zone. Meer informatie vindt u op: www.degroenezone.nl.

Proces aanvraag duurzaamheidslening
U kunt via de website www.laarbeek.nl/duurzaamheidslening een aanvraag doen. Hier vindt u ook de voorwaarden. De gemeente beoordeelt of u aan de criteria voor de lening voldoet. Wanneer dit het geval is, ontvangt u een toewijzingsbrief. De SVn regelt de verdere aanvraag. Een krediettoets hoort daarbij.