Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Centramanagement Laarbeek presenteert eerste gezamenlijke project

Gemeente

Laarbeek – In alle dorpscentra van Laarbeek en een gedeelte van de Koppelstraat prijken sinds afgelopen weken mooie nieuwe bloembakken aan de lantaarnpalen. In elke kern hetzelfde en op dezelfde manier geregeld. Het is het eerste gezamenlijke project dat via de nieuwe structuur van Centramanagement Laarbeek gerealiseerd is. 

Eind december namen Centramanagement Laarbeek de gemeente Laarbeek afscheid van centrummanager Henry van Vlerken. Daarvoor in de plaats kwam een nieuwe structuur, waarin 5 kernvertegenwoordigers het centramanagement vrijwillig uitoefenen. Zij bekijken en realiseren projecten voor hun eigen kern (in overleg met de bijbehorende winkeliers- of ondernemersvereniging) en daarnaast worden er Laarbeek-brede ideeën ontplooid.

Hanging baskets 
Voorzitter Dries Klösters: “De bloembakken is iets wat altijd per kern gebeurde. Iedereen regelde het voor zichzelf op een andere manier. De kernvertegenwoordigers hebben nu samen gekeken of dit niet Laarbeek-breed gerealiseerd kon worden.” Tom van den Heuvel, kernvertegenwoordiger van Aarle-Rixtel, voegt toe: “We hebben geïnventariseerd wat elke kern normaal doet en wat we aan producten hebben. Zo zijn er een aantal nieuwe bloembakken besteld en hebben we besloten overal dezelfde bloemen op te hangen. Dit alles uiteraard lokaal aanbesteed; de bloemen komen van Pieter Verschure uit Aarle-Rixtel.”

Voor elke kern was het jaarlijks een uitdaging om het water geven goed te regelen. “Ook dit hebben we nu gezamenlijk geregeld”, vertelt Tom. “Met dank aan de gemeente Laarbeek, die hiervoor een wagen beschikbaar stelt en die ons financieel helpt om dit project nu goed op te kunnen zetten.” De komende maanden gaan vrijwilligers Laarbeek-breed in de weer om de bloemen van voldoende water te voorzien, zodat deze mooi tot bloei komen.

Projecten Centramanagement Laarbeek
Tonny Meulensteen is de verantwoordelijk wethouder voor het centramanagement. Hij is content met de manier waarop de verbinding en samenwerking tussen de dorpskernen nu plaatsvindt als ook het structurele overleg en de samenwerking die met de gemeente gerealiseerd is. “Daarom hebben we er ook voor gekozen bij het gemeentehuis ook dezelfde bloembakken neer te hangen. Zo kleden we het mooi aan en zetten we het project nog iets meer kracht bij.” Voorzitter Dries: “Het is een start van een mooie nieuwe structuur. De hanging baskets is het eerste project. Het kader hiervoor staat nu.” De groep van kernvertegenwoordigers houdt zich zowel met kerngebonden projecten bezig als met Laarbeek-brede zaken. Financiering komt uit de pot van Ondernemersfonds Laarbeek.

Sfeerverlichting 
Het volgende gezamenlijke project staat ook al op de rol: sfeerverlichting in de decembermaanden. Dries: “We willen dit ook gezamenlijk doen. Het is een flinke investering, die we beter samen kunnen doen. Maar daarnaast ziet het er ook veel mooier uit als het in heel Laarbeek hetzelfde is. We zijn nu aan het inventariseren of we starten met een paar centra of dat iedereen meteen meedoet. Het ontwerp is al definitief gemaakt, dus het ziet ernaar uit dat dit project ook al in december haar uitwerking krijgt. Zo kunnen we in Laarbeek niet alleen genieten van mooie bloembakken, maar ook van sfeervolle verlichting in de decembermaand.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De kernvertegenwoordigers van Centramanagement Laarbeek, boven voorzitter Dries Klösters (l) en beleidsadviseur Martin van Montfort (r). Regine Wijnen (m). Onder: Arjan van Vugt (l) en Tom van den Heuvel (r). Wethouder Meulensteen en Nikki Barten ontbreken op de foto.
De kernvertegenwoordigers van Centramanagement Laarbeek, boven voorzitter Dries Klösters (l) en beleidsadviseur Martin van Montfort (r). Regine Wijnen (m). Onder: Arjan van Vugt (l) en Tom van den Heuvel (r). Wethouder Meulensteen en Nikki Barten ontbreken op de foto.