Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Laarbeek stelt belangrijke beslissingen uit tot het najaar

Gemeente

Laarbeek - Waar normaal gesproken voor de zomer de gemeente de plannen presenteert voor het nieuwe jaar, wacht Laarbeek, net als veel andere gemeenten, daar dit jaar mee tot het najaar. Reden hiervoor is dat onder meer nog niet bekend is wat de gevolgen van de coronacrisis zijn voor de gemeente Laarbeek. Daarnaast zijn de kosten voor de jeugdzorg en de Wmo hoog en is de gemeente in afwachting van de herijking van het Gemeentefonds.

,,De komende periode gaan we ons voorbereiden om goed onderbouwde keuzes te kunnen maken in het najaar”, aldus burgemeester Frank van der Meijden. Hij geeft aan dat de decentralisatie van de zorgtaken zoals de Wmo en de jeugdzorg, die op het bordje van de gemeenten kwamen te liggen, enorm veel aandacht vraagt. ,,Gemeenten ontvangen structureel te weinig middelen van het Rijk voor de uitvoering van deze belangrijke taken. Daardoor komen gemeenten in heel Nederland elke keer opnieuw voor moeilijke keuzes te staan. Keuzes om het huishoudboekje sluitend te maken, en om noodgedwongen ingrepen te overwegen. Keuzes om uitgaven te verminderen of inkomsten te verhogen. Terwijl het signaal, en daarmee de ingreep, eigenlijk moet zijn dat de Rijksoverheid aan zet is, in plaats van de gemeenten”, stelt het college van burgemeester en wethouders. ,,Duidelijk wordt dat de kosten van het sociaal domein het financiële huishoudboekje van de gemeente enorm (negatief) beïnvloeden.” Laarbeek trekt samen met andere gemeenten op om in Den Haag duidelijk te maken dat hierin aanpassingen moeten komen.
Desondanks geeft Van der Meijden aan dat de financiële positie van Laarbeek goed is. ,,Ik heb vertrouwen in de toekomst. Het financiële fundament is oerdegelijk, de algemener reserves zijn goed.”

In de uitgeklede kadernota staan nu alleen onontkoombare bijstellingen. Zoals onder meer de forse extra kosten van het leerlingenvervoer. Wethouder van Financiën Greet Buter: ,,Het is van belang dat we in de samenleving blijven investeren. Aan de achterkant levert dat uiteindelijk een minder grote stijging van de kosten op.”

Aan welke knoppen het college, in samenspraak met de gemeenteraad, gaat draaien, zal in het najaar blijken bij de behandeling van de begroting voor 2021. De komende periode willen raad en college daar samen naar gaan kijken. De verwachting is dat Laarbeek vanaf 2022 minder geld uit het Gemeentefonds krijgt, dan gebruikelijk. Het Rijk gaat de uitkeringen opnieuw tegen het licht houden vanwege tekorten in een groot aantal gemeentelijke begrotingen. De verwachting is dat deze herijking een negatief effect heeft voor plattelandsgemeenten.
Dat Laarbeek financieel in een lastige periode zit, blijkt ook uit de eindafrekening van 2019. Waar de verwachting was dat de gemeente het jaar zou afsluiten 762.000, is dit onder de streep 840.000 geworden. ,,De inkomsten en uitgaven moeten onder de streep in evenwicht zijn. Door de decentralisatie is dat lastig. We willen ook niet teveel een greep doen in de algemene reserves, omdat we anders gaan interen op onze toekomst”, geeft Buter aan.