Afbeelding

Een sport- en beweegakkoord voor Laarbeek

Gemeente

Laarbeek - Met dank aan een groot aantal Laarbeekse partners uit diverse sectoren is het Laarbeeks Sport- en beweegakkoord ‘Ruimte geven aan een vitale zorgzame samenleving’ gerealiseerd. Partners uit de sport, zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang, overige maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en de gemeente zijn samen tot de invulling van dit Sport- en beweegakkoord gekomen. Hierin hebben zij ambities geformuleerd waar ze zich de komende jaren gezamenlijk voor willen inzetten.

Ambities
De partners van het Laarbeeks Sport- en beweegakkoord formuleerden de volgende ambities:
- Drempels verlagen en beweegaanbod uitbreiden voor mensen met een beperking en voor ouderen, waaronder dementerenden
- Vergroten van kennis en kunde van onze vrijwilligers
- Bewegen op recept (bewegen als medicijn)
- Communicatie: wat is het aanbod in Laarbeek en hoe verbinden we dat met de uitdagingen en wensen van de verschillende doelgroepen
- Ondersteuning bij verenigingsvraagstukken
- Multifunctionele en goed bezette sportaccommodaties
- Verduurzamen sportaccommodaties
- Verbeteren samenwerking bedrijfsleven en sportverenigingen
- Uitbreiden samenwerking onderwijs en sport- en beweegaanbieders.

Trots op Laarbeeks Sport- en beweegakkoord
Wethouder Slaets (Sport) is ontzettend trots op het sport- en beweegakkoord: “De verbindende factor tussen jong en oud, mensen met en zonder een beperking, ondernemers en verenigingen staat centraal. Het Laarbeeks sport- en beweegakkoord sluit goed aan bij de huidige samenwerkingsvormen en zorgt voor een positieve uitbreiding van acties en (nieuwe) ideeën om elkaar te versterken. Ik wens iedereen veel succes en ik dank allen voor de bijdrage en betrokkenheid bij het samenstellen van dit sportakkoord!”

Ondertekening
Een officiële gezamenlijke ondertekening van het sport- en beweegakkoord is helaas op dit moment niet mogelijk. Daarom doen we dat op dinsdag 8 september om 19.00 uur. De locatie wordt nog gecommuniceerd. We combineren dit heuglijke moment met het eerste Sportcafé dat de buurtsportcoaches vanuit de gemeente Laarbeek organiseren voor de sportverenigingen. Dat geeft alle partners de gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten. Om de energie er weer in te brengen. Om het moment te markeren waarop gestart kan worden met uitvoering van de ambities én uiteraard om iedereen te bedanken!

Sportformateur begeleidde proces om te komen tot een Lokaal Sportakkoord
Voor de realisatie van het Sport- en beweegakkoord voor Laarbeek kregen de partners hulp van sportformateur Miriam van Moll van SSNB. “Toen we in het najaar van 2019 van start gingen, had niemand ooit gehoord van het coronavirus. Maar 2020 heeft ons geleerd hoe belangrijk een goede gezondheid voor ons is. Wat de impact is van het gebrek aan sociale contacten. En dat we daar met sporten en bewegen in positieve zin een bijdrage aan kunnen leveren. Hoe relevant kan een sport- en beweegakkoord zijn! Ik ben uiteraard trots op de partners en blij dat ik in Laarbeek de rol van sportformateur heb mogen vervullen”, aldus Miriam van Moll.

Nationaal Sportakkoord
Het Sport- en beweegakkoord voor Laarbeek is een uitwerking van het Nationale Sportakkoord. Dit werd in de zomer van 2018 getekend door minister Bruno Bruins (VWS) en een aantal partners waaronder NOC*NSF. Doel van het Nationaal Sportakkoord: bereiken dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport kan hebben. Nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer.