Kermis Beek en Donk 2019
Kermis Beek en Donk 2019 Foto: Lieke van den Eijnden

Kermisexploitanten teleurgesteld over besluit gemeente Laarbeek

Gemeente

Beek en Donk - Geen kermis in Laarbeek dit jaar, omdat de geldende maatregelen niet toegepast en gehandhaafd kunnen worden. De gemeente Laarbeek maakte dit twee weken geleden bekend. Tot verbazing en teleurstelling van een aantal kermisexploitanten, waaronder Jan Cameron. Al jaren staat hij in Laarbeek op de kermis met zijn attractie Cakewalk. 

Eind juni werd door het kabinet bekendgemaakt dat kermissen - onder voorwaarden - vanaf 1 juli weer mogelijk zijn. Voor veel kermisexploitanten was dit goed nieuws. Zo ook voor Jan Cameron en zijn familie uit Oss. “Met onze Cakewalk en Funhouse zouden we dit jaar 43 kermissen door heel het land afreizen. Elk jaar staan wij ook op de kermis in Beek en Donk en Lieshout.”

Alternatieven
Een week of twee geleden ontving Jan een brief van de gemeente Laarbeek met daarin de mededeling dat de kermis in Beek en Donk en Lieshout door de huidige maatregelen niet door zou gaan. “Dan zakt de grond even onder je schoenen vandaan. Onze attracties stonden voor kort nog opgeslagen in onze loods. Alle kosten gaan gewoon door.” In de winterperiode wordt het verdiende geld geïnvesteerd in de attracties. Normaliter verdient Jan de investeringen in het kermisseizoen weer terug. Samen met een aantal andere exploitanten, die normaliter ook op de Laarbeekse kermissen staan, besloot Jan in gesprek te gaan met de gemeente. “De kermissen in Beek en Donk en Lieshout zijn dorpskermissen en juist op deze kermissen is de 1,5 meter goed toe te passen. Tijdens het gesprek met wethouder Greet Buter droegen de exploitanten alternatieven aan zoals een kermis op het evenemententerrein in Beek en Donk en polsbandjes voor mensen onder de 18 jaar. Dit bracht de gemeente Laarbeek – tot grote teleurstelling van de exploitanten - niet op andere gedachten.

Te groot risico
De organisatie van de kermissen in Beek en Donk en Lieshout is in handen van de gemeente. De kermis van Aarle-Rixtel wordt door een aparte stichting georganiseerd. Deze besloot - aan de hand van het besluit van de gemeente - dat ook in Aarle-Rixtel de kermis dit jaar beter niet door kan gaan. De Werkgroep Veiligheid van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (BOVAK) en de Commissie Veiligheid van De Nederlandse Kermisbond (NKB) hebben een advies en richtlijnen uitgebracht. “Met deze maatregelen kunnen kermissen op een veilige manier gehouden worden. Echter kunnen wij als gemeente daar niet aan voldoen. Niet op de reguliere locaties én niet op het evenemententerrein”, aldus een woordvoerder van de gemeente Laarbeek.

Ook burgemeester Frank van der Meijden vindt het risico te groot. “De huidige stijgingen in het aantal coronabesmettingen sterkt ons in het besluit.”