Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Joost Duppen

Gemeente evalueert coronamaatregelen met eigenaren winkels en horeca

Gemeente Coronavirus

Beek en Donk – Burgermeester Frank van der Meijden heeft namens de gemeente op donderdagmiddag 8 oktober vergaderd over het naleven van de coronaregels. Supermarkteigenaren, horecabazen en zelfs vrijetijds- en tuincentramanagers waren aanwezig bij de bespreking. Naast hen waren ook politie, boa’s en vertegenwoordigers van Stichting Parkmanagement Laarbeek van de partij. 

Bij de besprekingen was geen pers toegestaan, maar naderhand heeft de burgervader tijd om de vergadering samen te vatten: “Er is gekeken naar de toepassing van de richtlijnen van het RIVM en hoe de winkels en cafés ervoor staan. Over het algemeen worden de regels overal in Laarbeek goed gehandhaafd.” De gemeente was onder meer erg te spreken over het gebruik van mondkapjes in de supermarkten. Bijna 60 procent van het personeel draagt namelijk een mondkap. Een positieve ontwikkeling, aldus Van der Meijden. 

Hoewel de maatregelen onder controle zijn vrezen vooral horecagelegenheden voor de komende periode. De gemeente Laarbeek ziet dat de Laarbeekse cafés en restaurants het zwaar hebben. Van der Meijden: “Alle horecatenten sluiten om 22.00 uur en daarbij zijn er bijna geen evenementen. Ze hebben het financieel daarom extra moeilijk. Om ze een steuntje in de rug te geven kijkt de gemeente naar oplossingen.” Zo’n oplossing is bijvoorbeeld het openstellen van winterterrassen, waardoor er meer bezoekers welkom zijn en de regels makkelijker te volgen zijn. Dat plan ligt klaar, maar kan momenteel nog niet worden uitgevoerd. Dat heeft te maken met het vergroten of verkleinen van de nieuwe maatregelen vanuit de overheid. 

Voorstel Parkmanagement Laarbeek
Het Parkmanagement Laarbeek heeft een voorstel bedacht om binnen Laarbeekse bedrijven de mogelijkheid te bieden tot coronatests. Bezoekers kunnen zich laten testen en binnen een dag krijgen zij de uitslag. Het plan is nu bedacht en wordt waarschijnlijk zo snel mogelijk al uitgevoerd.

Op donderdag 12 november is de volgende vergadering gepland. Met dezelfde partijen wordt dan gekeken naar de situatie op dat moment. Omdat de maatregelen rond die datum anders kunnen zijn, weet de burgemeester nog niet hoe die bespreking eruitziet. Tot die tijd blijven winkels, horeca en de gemeente met elkaar in contact over het toepassen van de coronarichtlijnen.