Afbeelding
Foto: Mark Barten

Gemeentebestuur positief over de toekomst

Gemeente

Laarbeek - Zorgkosten die minder hard stijgen dan verwacht, in tegenstelling tot bij andere gemeenten. Extra geld reserveren voor onderhoud van groen, mede omdat er nieuwe woonwijken ontstaan. Extra personeel aannemen om aan de ambities te voldoen als het gaat om duurzaamheid en burgerparticipatie en onderzoeken of er vanaf 2023 toeristenbelasting ingevoerd kan worden. Dat zijn de hoogtepunten uit de begroting voor 2021 die het gemeentebestuur vrijdag presenteerde.

Duurzaam in balans
Duurzaam in balans, dat is de titel van deze begroting. Daarin staan de plannen die het college in 2021 en verder wil gaan realiseren, met financiële onderbouwing. Vorig jaar werd deze vooral gekenmerkt door de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Naast een gebruikelijke indexering, blijft die hetzelfde. “Vorig jaar moesten we een forse ingreep doen. Dat was niet leuk, wel noodzakelijk”, geeft wethouder Greet Buter (Financiën) aan. De pijnlijke keuzes van vorig jaar zorgen er volgens het college nu voor dat er stabiliteit is en dat er een sluitend huishoudboekje gepresenteerd kan worden.

Dat de (jeugd)zorgkosten minder hard stijgen komt volgens verantwoordelijk wethouder Joan Briels mede door de inzet van praktijkondersteuner jeugd. “Dit is financieel gunstiger en kwalitatief ook. Mensen kunnen nu dichter bij huis de zorg krijgen die ze willen.”

Duurzaamheid
Om aan de ambities te voldoen als het gaat om duurzaamheid en burgerparticipatie gaat de gemeente het aantal fte uitbreiden met respectievelijk 2,4 en 1 fte. “Extra personeel is gewoon nodig, ooit is de rek eruit.”

Naast het invoeren van de toeristenbelasting (”pas vanaf 2023 omdat we de horeca- en de toeristenbranche de kans willen geven om te herstellen van de coronatijd”) verwacht het college dat er op termijn ook een besparing mogelijk is op de kosten voor de bibliotheek en de voor- en vroegschoolse educatie. Briels: “Vanuit het Rijk krijgen we hier 200.000 euro voor. Zelf begroten we het voor 300.000 euro. Dat kan wel een onsje minder. Het geld dat we besparen gaan we wel inzetten voor de gemeenschap.”

Kosten afval
Daarnaast uit het college ook nog de zorgen over de hoogte van de bijdrage voor afval die alle inwoners betalen. Kosten nemen toe, terwijl (gescheiden) afvalstromen steeds minder opbrengen.

De gemeenteraad bespreekt de plannen van het college tijdens de raadsvergadering van donderdag 5 november.