Het laden en lossen van een schip in vroegere tijden
Het laden en lossen van een schip in vroegere tijden

Lieshout viert uitbundig 100 jaar Wilhelminakanaal

Historie

Lieshout - Heemkundekring 't Hof van Liessent laat de 100ste verjaardag van het Wilhelminakanaal niet ongemerkt voorbij gaan. Dit wordt gevierd met een geweldig evenement dat van start gaat op zaterdag 10 september, landelijke monumentendag, en doorloopt tot vrijdag 16 september. Maar liefst dertien historische schepen zullen afmeren bij Sluis V in Lieshout, dankzij de spontane medewerking van de Vereniging van het Historisch Bedrijfsvaartuig.

Op een van deze schepen, de Terra Nova, wordt een tentoonstelling ingericht over het leven op en aan het water in de afgelopen eeuw. Ook de andere schepen zijn te bezichtigen. Op zaterdag wordt een demonstratie laden en lossen gegeven zoals dat vroeger gebeurde. Op zondag wordt een schip gejaagd; voortgetrokken door paarden. Er zijn duikdemonstraties door het Duikteam Laarbeek en het IVN is aanwezig met de waterwerkgroep. Voor de kinderen zijn er workshops 'bootje bouwen' waar met knippen van plaat en klinken een bootje gebouwd kan worden. Op zaterdag en zondag kan men een rondvaart maken op het kanaal. Van maandag tot en met donderdag komen in de ochtenduren de schoolkinderen van Laarbeek en in de middaguren is iedereen van harte welkom. Ook is er een lespakket samengesteld voor de scholen. Op 10 september is iedereen vanaf 11.00 uur van harte welkom.

De Heemkundekring hoopt op mooi weer. Bezoekers kunnen op alle dagen tot 20.00 uur terecht. Op zondag wordt om 10.30 uur gestart. Op de Terra Nova kan een kopje koffie of een heerlijk glaasje van ons eigen Lieshoutse bier of frisdrank gedronken worden. Er is voldoende gratis parkeerplaats voor fietsen en auto's. De Terra Nova is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. De tentoonstelling wordt op een later tijdstip in het centrum van Lieshout opnieuw opgebouwd. Meer weten? Kijk op www.hofvanliessent.nl of mail info@hofvanliessent.nl