Molen de Leest in Lieshout
Molen de Leest in Lieshout

'Lezing molens door de eeuwen heen' in De Couwenbergh

Historie

Aarle-Rixtel - Heemkundekring Barthold van Heessel houdt aanstaande dinsdag 6 september een lezing met als thema 'Molens door de eeuwen heen'.

Veel mensen denken dat Nederland de bakermat is van windmolens, maar dat is zeker niet het geval. Daarvoor moeten we in Mesopotamië, China en het Midden-Oosten zijn. De hoeveelheid informatie uit die tijd is bedroevend gering, zodat er in grote stappen door de tijd wordt gegaan. Wel is duidelijk dat in de Middeleeuwen de Nederlanders zich de windmolen hebben toegeëigend en de functie in de eeuwen daarna volledig hebben uitgenut. De windmolen was de eerste echte 'motor', waarmee diverse machines konden worden aangedreven.  Het hoogtepunt van het gebruik van windmolens in Nederland ligt in de 19e eeuw, toen er zo'n 10.000 molens in gebruik waren, nu zijn er nog 1200 molens draaivaardig. De lezing geeft een beeld van het gebruik en de ontwikkeling van molens door de eeuwen heen: Wat was de directe aanleiding van het verdwijnen van de meeste molens? De opkomst van stoommachines, dieselmotoren en elektrische motoren alleen is een te eenzijdige verklaring, er speelde meer in de maatschappij. Hoeveel molens hebben er, wanneer in Laarbeek gestaan en wat was hun functie?

Wat gebeurt er nu nog in de verschillende molens? Jan Tielemans is molenaar van molen De Leest te Lieshout en verdiept zich al tijdenlang in molens. Naast zijn drukke baan als manager wist hij tijd vrij te maken om deze hobby als molenaar en deskundige te ontwikkelen.

De lezing begint om 20.00 uur en is voor leden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.