Afbeelding

Heikneuters viert 55-jarig bestaan met jubileumfeest

Historie Algemeen

Mariahout - Carnavalsvereniging de Heikneuters zet tijdens de carnavalsdagen heel Mariahout op z'n kop. Nu ze vijf keer elf jaar bestaan willen ze vanzelfsprekend het hele dorp bij hun jubileum betrekken. Trots nodigen ze belangstellenden uit om mee te feesten, om te beginnen met hun jubileumfeest op 19 november.

Programma
In 1961 steekt een club vrienden de koppen bij elkaar om een carnavalsvereniging op te richten. Met een steek gevouwen van een oude krant en een tafellaken als cape was het idee van de vereniging geboren. 55 jaar later is het zaadje, dat toen met een hoop flauwekul geplant werd, uitgegroeid tot een serieuze vereniging die voor jong en oud iets carnavalesks op het programma heeft staan. Dit jaar nodigen de Heikneuters iedereen uit op hun feest in het Buurthuis. Vanaf 20.00 uur is daar van alles te beleven. De band 'Cherry & the Sugarstuds' zal de sfeer zeker verhogen. Op 21 januari 2017 houden Prins Joan en jeugdprins Simon hun receptie en vanaf 4 februari zal heel Mariahout weer getuige zijn van de creatieve uitspattingen van hun dorpsgenoten tijdens drie kletsavonden. Op 24 februari brandt het Mariahoutse Carnaval weer los, waarna op Aswoensdag (1 maart) de festiviteiten zullen eindigen.

Rondje Lieshout en Mariahout
De Lieshoutse Roapers en Mariahoutse Heikneuters zijn al langere tijd een paar. Samen delen ze de optocht. Deze trekt door Lieshout én Mariahout en daarbij hoort ook het hele stuk over het Ginderdoor, pijnlijke voeten op de koop toegenomen. Op carnavalszondag zal in vele huiskamers 's ochtends de vraag klinken: "Vertrekt de optocht dit jaar in Lieshout of Mariahout?", waarna het meest gelezen jaarblad van het Heidurp erop nageslagen wordt. Het startpunt van de optocht wisselt per jaar. Komt de tocht vanuit Lieshout, dan zie je de kleurrijke stoet al van verre aankomen. Harmonie Sint Caecilia Lieshout-Mariahout voert de optocht in originele outfits aan. De stoet wordt afgesloten met twee prinsenwagens. Er zijn optochten geweest met meer Mariahoutenaren ín de stoet dan als toeschouwer ernaast. Hele buurten en vriendengroepen liepen door de straten. Burgemeesterszoon Joan Aarts, zoon van de Mariahoutse burgemeester Piet Aarts, zal tijdens deze carnaval het Heidurp op z'n kop zetten. Zijn vader Piet verbond jarenlang boerenbruidsparen in onechte trouw. In 1961 begonnen met een geintje, hebben de eerste Heikneuters de scepter doorgegeven aan hun kinderen. De traditie gaat net als bij Joan en Piet over van vader op zoon. Heikneuters, op naar de volgende 55 jaar en dat de scepter nog maar vaak doorgegeven mag worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding