Afbeelding

Mundus Tilman (1930 – 2017) 86 jaar geworden

Historie Senioren

Aarle-Rixtel – Vraag aan een willekeurig iemand in Aarle-Rixtel aan wie ze denken als je zegt pastoor, grote kans dat ze komen met de naam pastoor Tilman. Mundus Tilman was van 1972 tot 1997 pastoor van Aarle-Rixtel en in de 25 jaar dat hij zich ontfermde over de Aarle-Rixtelse mensen liet hij een onuitwisbare indruk achter en werd hij immens populair. Vorige week woensdag overleed de oud-pastoor op 86-jarige leeftijd.

Mundus Tilman werd in 1930 geboren in Ede en voordat hij neerstreek in Aarle-Rixtel diende hij ook nog de mensen in Sint-Oedenrode en Eindhoven. Eenmaal gearriveerd in Aarle-Rixtel mengde hij zich direct in het maatschappelijke en sociale leven. Tilman had voor iedereen tijd en velen hadden ook tijd voor hem. Direct in 1972 startte Tilman met het opzetten van de Holtus zeilkampen. Een zeilkamp op het Holtus-eiland in de Loosdrechtse Plassen. "In die tijd was een vakantie niet voor iedereen weggelegd. Tilman zorgde ervoor dat jongeren dan toch een week weg konden", vertelt Wim van Dijk. Het huidige gemeenteraadslid gingen jarenlang met Tilman mee naar de Loosdrechtse Plassen. "Ik denk dat ik zo'n veertig keer met hem op vakantie ben geweest. Vanaf het tweede jaar ging ik mee. In de eerste jaren was Tilman echt de organisator. Later werd zijn rol wat meer terughoudender en zocht hij meer contact met de jeugd. Dan jutte hij de jongens bijvoorbeeld op om tentstokken neer te halen." Wim is stellig. Zonder Tilman zouden de zeilkampen die nog elk jaar georganiseerd worden niet plaatsvinden. "Tilman was een betrokken iemand bij verenigingen. Hij probeerde mensen met elkaar te verbinden. Hij dacht 'als ik overal naartoe ga, dan komen de mensen ook naar mij, de kerk toe'." Want dat was uiteindelijk zijn doel, mensen naar de kerk krijgen. En dat lukte.

PSV-supporter
In Aarle-Rixtel en ver daarbuiten stond Tilman te boek als een fervent PSV-supporter. Menig keer moest Tilman zich na de mis op zondag haasten om op tijd te zijn in het Philips Stadion. Met de carnaval dook hij op in de ton als Piet d'n Bouwvakker. Het zeilkamp was een jaarlijks terugkerend uitje waar Tilman naar uitkeek. "Als iedereen 's ochtends nog op een oor lag, zwom Tilman steevast een rondje om het eiland. Maar hij stond er ook op dat hij elke zondag een mis hield op het eiland. In de aanwezigheid van de jongens, en soms sloten andere vakantiegangers aan. Soms was zijn wijn op zaterdagavond al op, gebruikte hij bij de mis thee", vertelt Wim, die met veel plezier terugdenkt aan de kampen met Tilman. "Op een gegeven moment werd het alcoholgebruik op het eiland wat terug geschroefd, werd er een compromis gesloten. Alleen Tilman en ik mochten 's middags rond een uur of drie een jonge jenever pakken. Het mooie aan Tilman op die kampen was, dat hij tegen de jongens zei dat ze gewoon Mundus mochten zeggen. 'Als we weer teug zijn dan ben ik weer meneer pastoor'."

Foto's met dank aan Wim van Dijk. 

Afbeelding
Afbeelding