Tiny en Jo van Gend na 60 jaar nog steeds gelukkig met elkaar
Tiny en Jo van Gend na 60 jaar nog steeds gelukkig met elkaar Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Tiny en Jo van Gend 60 jaar getrouwd

Historie Senioren

Beek en Donk - Tiny (89) en Jo (85) van Gend uit Beek en Donk zijn komende maandag (31-7-2017) 60 jaar getrouwd. Een meer dan goede reden om als MooiLaarbeekKrant een bezoek te brengen aan het diamanten echtpaar. Het echtpaar vertelt openhartig over hun leven.

Huwelijksdag
"Het is allemaal wel lang geleden", zegt Tiny, "31 juli 1957." Ze kunnen zich die dag nog goed herinneren. Volgens Tiny was het warm. Tiny verscheen in Gemert in een auto met chauffeur. "Toen we weg wilden rijden hadden we de hele familie nodig om ons aan te duwen", lacht Jo. Voor die huwelijksdag hadden ze alles zelf moeten regelen. "Mijn moeder had een zwakke gezondheid. Ik deed tot mijn 25e thuis het huishouden. Er waren toen nog vijf kinderen meer thuis. Mijn bruidsjapon, het huren van het patronaat in Gemert, het huren van een kok, bestek en borden, alles hebben we zelf geregeld. Het was wel supergezellig, want we hebben allebei een grote familie", zegt Jo. "De volgende dag reden we op de fiets naar Gemert om alles op te ruimen", lacht Tiny.

Verkering
Aan het huwelijk ging een verkeringstijd van vijf en een half jaar vooraf. "Een prachtige tijd", zegt Tiny. Trouwens Jo, vertel jij maar eens hoe jij mij gevonden hebt." "Ik was smoorverliefd op een foto, die ik van Tiny zag", bloost Jo. Mijn broer, onze Hans, had verkering met een zus van Tiny. Ik kwam daar eens op bezoek. Op de schouw stonden foto's van de kinderen. "En dit is dan onze Tiny", zei de moeder van Tiny. "Hij is op dit moment voor zijn nummer in Indië. Hij is nog vrij." "Ik wist meteen, 'Da issie'!", lacht Jo. "Ik was te verlegen om iets te laten merken. Toen ik hoorde dat hij terug was uit Indië ben ik hem wel anderhalf jaar gaan volgen. Soms zag ik hem bij het dansen, soms liepen we elkaar mis." "Ik had niks in de gaten" lacht Tiny. "Maar op een dag heb ik haar toch een keer naar huis gebracht en het klikte meteen. Het was een ontzettend leuke tijd." 's Avonds om 22.00 uur naar huis. In 1953, bij de watersnoodramp was het 's avonds noodweer. Ik ben toen onderweg met fiets en al in de sloot gewaaid!"

Een eigen gezin
Het echtpaar vestigde zich in de Slotstraat. Daar werden hun drie kinderen geboren. Coby, Hans en Margo. Later verhuisden Tiny en Jo naar het stamhuis van Tiny aan de Heesweg, dat ze helemaal verbouwd hebben. Nu wonen ze alweer 25 jaar in de Orchideestraat. Er zijn inmiddels 7 kleinkinderen. "En sinds een jaar één achterkleinkind, Sem", vertellen ze trots. Met allen hebben ze een fijn contact, ook met de 'aangetrouwden'. Kinderen en kleinkinderen komen regelmatig binnenvallen. "Wij zijn dankbaar en trots dat we het met z'n allen zo goed met elkaar kunnen vinden", zeggen Tiny en Jo.

Bezigheden
Tiny is zijn hele leven een harde werker geweest. Bij Thibodraad werkte hij zich met allerlei cursussen op tot Chef van de Technische dienst. Daarnaast zag hij kans om het huis aan de Heesweg helemaal te verbouwen. Al vroeg moest ik de taken van mijn zieke moeder overnemen", zegt Jo spijtig. "Maar ik kon goed leren!" Later heeft Jo nog bij de bejaarden gewerkt. Tiny speelt tafeltennis, is bezig met de groente- en bloementuin en is uren bezig met Tiffany. Jo leest en puzzelt graag en is druk met handwerken, borduren. Samen spelen ze elke dag 13 potjes joker.

Feest
De gezondheid van Jo laat geen groot feest toe. "Maar het wordt natuurlijk wel oergezellig", zo blikt het paar vrolijk vooruit. "De hele bups komt hier op de koffie met gebak! En 's avonds gaan we met z'n allen nog eens heerlijk buitenshuis eten!"

DeMooiLaarbeekKrant wenst Tiny en Jo en zijn familie proficiat en een hele fijne dag!

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Tiny en Jo tijdens hun trouwdag