Lezing Heemkundekring Aarle: 'De strijd rondom De Snelle Loop'

Historie Algemeen

Aarle-Rixtel - Simon van Wetten houdt dinsdag 5 september in Aarle-Rixtel – op initiatief van de Aarlese heemkundekring - een lezing over de Strijd rondom de Snelle Loop.

De Snelle Loop, ook wel de Walgraaf of de gracht genaamd, vormde en vormt nog steeds de scheiding tussen Gemert enerzijds en Bakel, Aarle, Beek en Rixtel anderzijds. Het begon met het feit dat Gemertse koeien, paarden, schapen en ganzen maar al te graag het riviertje overstaken om het overheerlijke gras van 'die' van Aarle, Beek en Rixtel op te vreten. Dat gras was – vriend en vijand waren het erover eens – zes keer zo goed als de Gemertse sprieten. Er was weliswaar een wal in de Snelle Loop, maar de onderhoudsplichtigen, Aarle, Rixtel en Beek – verwaarloosden het onderhoud en zodoende konden de Gemertse beesten gemakkelijk oversteken. Nu was er in die dagen een schutregeling. 'Vreemd' vee werd door een schutter verzameld, naar een schutskooi gebracht en tegen de avond konden de eigenaren uit Gemert tegen een halve stuiver het schot hun dieren terughalen. Dat was al eeuwen in pais en vree zo gegaan. Totdat in 1539 'die' van Aarle, Beek en Rixtel de schutsom van de één op de andere dag verhoogden naar 7½ stuiver; vijftien keer zoveel. Dat pikten die van Gemert niet en geheel naar de mode van die tijd werd een bijna honderdjarige oorlog uitgevochten tussen de buurdorpen. Bemiddeling van Bakel noch de Raad van Brabant hielp. Scheld- en vechtpartijen, ja zelfs moord en doodslag waren het gevolg. Ook al bloedde de strijd na een eeuw enigszins dood, toch is pas in 1995 alsnog de Vrede van de Snelle Loop gesloten, op een spectaculaire wijze. De lezing gaat niet alleen over de uitputtende dorpsruzie van eeuwen her, maar ook over de enorme manifestatie die de Vrede van de Snelle Loop uiteindelijk werd, met vijf tv-zenders, acht radiozenders en journalisten van ruim dertig dagbladen die verslag deden van die unieke gebeurtenis, juist op de dag dat de Verenigde Naties het vijftigjarig bestaan vierden. Was dat even toepasselijk!

Een avond vol prachtige anekdotes, inclusief mooie beelden. Kom luisteren en kom kijken! De lezing - die voor iedereen toegankelijk is - begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Couwenbergh.