Afbeelding

Lezing over St. Jozefheil bij Aarlese heemkundekring

Historie Lezingen

Aarle-Rixtel - De heer Lambert van de Kerkhof gaat op dinsdag 7 november in de Couwenbergh te Aarle-Rixtel met behulp van foto's en film een lezing geven over het ontstaan en de geschiedenis van St. Jozefsheil.

Het is nu moeilijk voor te stellen dat tot 1960 TBC volksziekte nummer 1 was. Vooral in de jaren 1920 tot 1940 stierven dagelijks mensen aan de gevolgen van de tering, zoals TBC in die tijd werd genoemd. Vooral nieuwe wijken waar mensen dicht bij elkaar woonden, waren een bron van besmetting.

Midden jaren 1930 werd in de St. Jozefparochie te Helmond een stichting opgericht. Er werden plannen gemaakt voor het oprichten van een sanatorium, zoals de vakbond KAB die had in Berg en Bosch in Bilthoven, of de klokkenberg bij Breda.

Het bleef bij plannen. Oorzaken waren het gemis aan geld en een geschikte locatie om te kunnen bouwen. De tweede wereld oorlog vertraagde de plannen. Na 1945 was de TBC in Helmond niet verminderd. Het enige wat hier tegen kon helpen was antibiotica dat in 1944 werd uitgevonden, maar dit medicijn had Helmond nog niet bereikt.

Door het bestuur van de stichting werd naarstig gezocht naar een geschikte bouwplaats. Uiteindelijk kwam men in Bakel terecht op de Vinkert. De gemeente Bakel en Milheeze bood de stichting 350 ha. grond aan. In 1949 werd het plan door de overheid goed gekeurd, en in 1950 werd begonnen met de bouw.

Aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van € 2,50.