Afbeelding

Lezing/presentatie over de Belgische revolutie bij Aarlese Heemkundekring

Historie Lezingen

Aarle-Rixtel - Dhr. Engelfried, geeft op dinsdagavond 12 december, in Conferentiecentrum De Couwenbergh een lezing op uitnodiging van de Aarlese heemkundekring. De lezing/presentatie gaat over de Belgische revolutie en de tiendaagse Veldtocht in 1831. De Belgische Revolutie, die in 1830 uitbrak en leidde tot de afscheiding van België van Nederland, liet vooral Noord-Brabant niet onberoerd.

Na de gebeurtenissen in Brussel in de late zomer van 1830 werd ook Noord-Brabant door Den Haag beschouwd 'als in 's vijands land' en vervolgens bezet. Had de Zuidelijke landsgrens sinds 1814 op honderden kilometers afstand gelegen, nu lag die letterlijk en figuurlijk op een steenworp afstand. Deurne werd een grensplaats met grenswachten. Venlo, Weert, Venray e.a. waren 'Belgische' steden. In de lezing het verhaal rond de Belgische Revolutie, met de nadruk op Brussel, en de Tiendaagse Veldtocht in 1831.

Ook wordt ingegaan op de gebeurtenissen in Noord- Brabant, o.m. de verplichte inkwartieringen van 'Hollandsche' schutterijen, de aanvankelijke massale desertie door mannen uit Noord-Brabant die wel voelden voor aansluiting bij de opstandige Belgen.

In de lezing ook hoe 'de Hollanders' tegen Noord- Brabant, een voor hun nog onbekend stukje Koninkrijk aankeken. Hun beeld was bepaald niet positief, uitspraken als: '…een sullig-rooms karakter…' en '…geene verhevene gevoelens van vaderlandse liefde en liefde voor den koning', komen aan de orde. Ook de kennismaking met lokale gebruiken en het gesproken dialect was voer voor de Hollanders die hun ervaringen in dagboeken beschreven. Geldroppenaar en Rotterdammer Aad Engelfriet heeft al 47 reizen als cultuurhistorisch reisleider begeleid en is ook stadsgids voor een groot aantal steden in Nederland en België, w.o. Brussel.

Daarnaast is hij docent op een aantal Volksuniversiteiten en webmaster van een vooral op Rotterdam gerichte unieke website. De lezing begint om 20.00 uur en is voor leden gratis toegankelijk. Niet-leden betalen €2,50 per persoon.