De Kerkstraat in Aarle-Rixtel (vroeger)
De Kerkstraat in Aarle-Rixtel (vroeger)

Presentatie 'Aarle-Rixtel van alle kanten' bij Aarlese heemkundekring

Historie Lezingen

Aarle-Rixtel - De heemkundekring houdt op dinsdag 9 januari haar maandelijkse lezingenavond in 'De Couwenbergh'. Dit keer met als thema 'Aarle-Rixtel van alle kanten bekeken'.

Aarle-Rixtel kent een rijke historie, waarvan heden ten dage nog veel van te herkennen is. Aarle-Rixtel is - naar Brabantse begrippen - ook rijk aan waardevol erfgoed en wordt bovendien omgeven door een aantrekkelijk en gevarieerd landschap. De Aarlese mens wordt vooral gekenmerkt door zijn gevoel voor humor, betrokkenheid en de nodige dosis eigenzinnigheid. Al deze elementen worden tijdens deze lezing in een of andere vorm in beeld gebracht. Zo wordt er in het kort ingegaan op het ontstaan van het dorp vanaf de prehistorie aan de hand van historisch beeldmateriaal, passeren er een groot aantal luchtfoto's, historische kaarten en prenten, worden er historisch dorpsbeelden vertoond vanuit het fotoarchief. Daarnaast treedt er aan de hand van foto's een aantal bekende dorpsfiguren voor het voetlicht, krijgen karakteristieke panden maar ook kleinere bijzonderheden de aandacht. Ook wordt er aandacht geschonken aan opmerkelijke gebeurtenissen.

Kortom, het wordt een veelzijdige en boeiende presentatie. Deze presentatie wordt verzorgd door bestuurslid Henk van Beek, ook een van de dorpsgidsen, die zich vooral bezighoudt met historisch onderzoek. De lezing begint om 20.00 uur. Leden zijn gratis welkom, niet leden betalen een kleine bijdrage van €2,50.