Bevrijdingsfestiviteiten bij Heemkundekring Lieshout

Historie Evenementen

Lieshout - Heemkundekring 't Hof van Liessent gaat de 75-jarige bevrijding uitgebreid herdenken en vieren. Dat begint al met de bevrijdingskrant die op donderdag 12 september bij alle Laarbeekse inwoners in de bus valt. Deze krant is een gezamenlijke uitgave van de drie Laarbeekse Heemkundekringen en zal tegelijk met DeMooiLaarbeekKrant bezorgd worden.

Onthulling monument
Dan is er op vrijdag 13 september de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan de Lieshoutse oorlogsslachtoffers en personen die in Lieshout zijn omgekomen, zoals enkele piloten en andere militairen. Deze onthulling is aan de Prinsenhof in Lieshout om 13.15 uur. In het monument zijn veertien namen gebeiteld, alsmede de tekst 'Vrede is meer dan geen oorlog'. De Last Post wordt gespeeld en er zal een krans gelegd worden. Ook de schoolkinderen van de groepen 6, 7 en 8 zullen aanwezig zijn.

Tentoonstelling
Op zaterdag 14 september wordt een tentoonstelling over oorlog en bevrijding geopend in het Heemhuis aan de Dorpsstraat 13 in Lieshout. Deze tentoonstelling loopt tot en met zondag 22 september. Openingstijden in de weekenden is van 10.00 tot 17.00 uur en op de doordeweekse dagen van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. De ochtenden zijn gereserveerd voor de schoolkinderen en bewoners Franciscushof en andere ouderen.

Lesprogramma
Voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen is een lesprogramma over de oorlog samengesteld. Hier zijn de scholen al mee begonnen.

Afsluiting bevrijdingsfestiviteiten
Op zaterdag 28 september worden de bevrijdingsfestiviteiten afgesloten in het Openluchttheater in Mariahout. Aanvang 13.30 uur, poort open 12.30 uur. Er zijn optredens van het Seniorenorkest St. Caecilia, afgewisseld door Kamerkoor Korale, het Beek en Donks Gemengd Koor en Gemengd Koor de Klokkengieters. Er zal een toespraak zijn door de burgemeester en een gedicht door de jeugdburgemeester. De vijf Laarbeekse gildes treden op met een vendelgroet. Zoni Weisz brengt een indrukwekkend verhaal over zijn omgekomen Sinti familie. Dan is er nog een concert van de drie Laarbeekse harmonieën. Bij slecht weer: St. Servatiuskerk Lieshout.

Heemkundekring 't Hof van Liessent hoopt op een goede opkomst bij de activiteiten en verwacht veel bezoekers bij de tentoonstelling. U bent allen van harte welkom.