Afbeelding

Team Unforgettable klaar voor Movember

Human Interest Algemeen

Boerdonk/Beek en Donk – Wereldwijd sterven veel mannen aan de gevolgen van prostaat- en teelbalkanker. In november is extra aandacht voor deze vorm van kanker. Mannen laten hun snor staan om aandacht te vragen voor het doel, geld voor onderzoek.

Onderzoek
Prostaatkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Een sluipmoordenaar, je merkt niet dat je het hebt. Carel van der Leemputten weet al zes jaar dat hij deze vorm van kanker heeft. "Ik voel me goed. Ik merk niet dat ik kanker heb", vertelt Carel. "Tijdens een reguliere algemene gezondheidstest werd mijn bloed gecontroleerd. De PSA-waarde was te hoog. Ik bleek prostaatkanker te hebben." Carel praat er makkelijk over. "Ik was er gelukkig op tijd bij", lacht hij. "Veel mannen willen geen onderzoek, ze willen het niet weten. Prostaatkanker is vaak niet de doodsoorzaak bij patiënten, maar de uitzaaiingen." Carels vrouw Germa legt uit dat de prostaat tussen endeldarm en plasbuis zit. Je kunt niet, zoals bij borstkankeronderzoek, zoeken naar knobbeltjes. Bloedonderzoek is de enige manier om het op te sporen. De kanker openbaart zich op een plek die nauw in contact staat met de rest van het lichaam. Uitzaaiingen naar botten of lymfestelsel zijn fataal. "Er sterven meer mensen mét prostaatkanker dan áán prostaatkanker." stelt Carel vast. Hij staat al zes jaar onder controle van specialisten.

Team Unforgettable
Na Carels diagnose zette het gezin Van der Leemputten zich extra in voor 'Movember'. Wrang was het dat hun zoon Geert op 27 december 2013 aan een andere vorm van kanker overleed. Carel en Germa tonen prachtige foto's van hun drie jongens. "Deze is genomen in november", vertelt Carel. "Geert heeft zich tot het laatst ingezet voor 'Movember'." 'Unforgettable' werd na het sterven van Geert de naam van het team. Een eerbetoon aan Geert in wiens naam ze geld inzamelen voor prostaat- en teelbalkanker. Carel toont de activiteiten die 'Team Unforgettable' in november organiseert. "We zijn met acht mannen. Allen vrienden van Geert en mij", vertelt Carel. "Vorig jaar hebben we ruim 11.000 euro opgehaald. Even leken we de grootse inzamelaars van Nederland. Uiteindelijk belandden we op plaats twee." Carel is dankbaar voor hulp en steun van alle sponsoren en vrijwilligers. Nederland is ver met onderzoek, ontvangt van de wereldwijde organisatie Movember veel geld, maar haalt op wereldschaal het minste geld op. Op vrijdag 28 oktober start 'Unforgettable' met een 'shave off', waarna de snorren gaan groeien. Na een reeks activiteiten in november zal op zaterdag 3 december weer geschoren worden. 'Team Unforgettable' hoopt veel geld voor onderzoek naar de bestrijding van prostaat- en teelbalkanker op te halen.

Wilt u het goede doel steunen? U kunt op de hoogte blijven via een App-groep. Meld u aan via: c.van.der.leemputten@helmond.nl Leemputten@ziggo.nl of volg de verrichtingen van Team Unforgettable via de facebookpagina.