Afbeelding

Lenie en Frits van Vijfeijken: van knipperlicht tot halve eeuw trouw

Human Interest Senioren

Mariahout – De Brabantse vlag wappert op Veghelsedijk 2a. Vandaag, zaterdag 29 oktober, vieren Lenie en Frits van Vijfeijken-Dortmans dat ze vijftig jaar getrouwd zijn. Dan kan de vlag zeker uit.

Gezelligheid
In de zonnige keuken, met uitzicht op het Mortelven, zit een gezelschap. Broer Jan en Nellie van Vijfeijken, logees uit Australië, en dochter Helga zitten aan de koffie. Vijftig jaar geleden trouwden Lenie en Frits op 27 oktober voor de wet in Sint Oedenrode en op 28 oktober voor de kerk in Breugel. "Feesten deden we natuurlijk in Mariahout, bij Govers", vertelt Frits. "Het huwelijk ging bijna niet door", lacht het paar. "We hadden een zogenaamde 'knipperlichtrelatie'." Frits was militair bij de landmacht in Oirschot. Elk weekend kreeg hij verlof. Dan fietste hij naar zijn ouderlijk huis aan de Schaapsdijk. Op een zondagavond ontmoet hij Lenie bij het dansen in Son. Al snel waren ze een stel. Charmante Frits, gekleed in uniform, maakt vanaf dat moment, voordat hij terugkeert naar Oirschot een tussenstop in Son. Frits had thuis gezellige vrienden, vergat de tijd en sloeg dan soms het dansen over. Eenzame Lenie maakte het daarom een aantal keren uit. Uiteindelijk kwam Frits tot de conclusie dat Lenie 'de ware' was. Ze konden elkaar niet missen.

Rondje Mariahout
Na het trouwen bouwden ze een huis aan het Oranjeplein in Mariahout waar ze dertien jaar woonden. Een gelukkige tijd, jonge mensen met opgroeiende kinderen. John, Mark en Helga werden geboren. De volgende stek, de Rijtvenweg, hoorde bij Sint Oedenrode, toch was het gezin helemaal gericht op Mariahout. Daarna vond de familie van Vijfeijken een woning aan de Rooijseweg, dochter Helga woont daar nu. Het laatste adres in de Veghelsedijk. Ondanks het ordelijke huis moet Lenie bekennen dat ze ooit iets belangrijks kwijt waren. "We miste na een half jaar ons trouwboekje", lacht Lenie. "Frits had het nodig voor zijn werk. We konden het nergens meer vinden."

Niet stil zitten
Trots worden negen kleinkinderen en een achterkleindochter getoond. Gepensioneerd bouwvakker Frits komt in zijn oude ritme als hij bij zijn kinderen klust. Hobby's heeft hij genoeg. Een Fries paard waarmee hij veulens fokt, een klein groen tractortje waar de kleinkinderen graag op zitten. Lenie zwemt al meer dan dertig jaar samen met vriendinnen. Het stel deinst er niet voor terug om honderd kilometer te fietsen. Verplichtingen gaan ze niet meer aan. Als de gemeenschap ze nodig heeft dan staan ze klaar. Blijven plakken kan Frits nog steeds. Wandelend met de hond maakt hij graag een praatje. "Soms ben ik later", lacht Frits. "Maar Lenie weet dat ik uiteindelijk wel naar huis kom."

De MooiLaarbeekKrant feliciteert Frits en Lenie met hun gouden huwelijk en wenst ze een fijne dag toe vandaag!