Afbeelding

Wessel van Beerendonk: jong talent in architectuur

Human Interest Jongeren

Mariahout – Innoverend, milieubewust werken in de bouw. Wessel van Beerendonk (26) valt met zijn startup, 'Robotics Architecture Production' (Studio RAP), gevestigd in de Rotterdamse haven, op. Als winnaar van ARC16 Innovation Award spreekt De MooiLaarbeekKrant de bevlogen architect in zijn geboorteplaats Mariahout.

Geen traditionele architect
Na de Bernadetteschool en het Dr. Knippenbergcollege werd 'school' pas leuk. Bouwkunde op de TU in Eindhoven en cum laude afstuderen in Delft. Daar ontmoette hij twee compagnons waarmee hij twee jaar geleden RAP oprichtte. "Wij noemen ons zelf 'de nieuwe architect' omdat we naast gebouwen ontwerpen zelf de belangrijkste architectonische elementen maken", vertelt Wessel, terwijl hij een presentatie toont. "In de traditionele bouw wordt een ontwerp in 3D met computers gemaakt. Daarna wordt dit vertaald naar 2D-tekeningen en gaan aannemers en onderaannemers ermee aan de slag." Zo maakt RAP ook ontwerpen in 3D-model, maar in tegenstelling tot traditionele bouwers sturen zij hiermee direct hun robotarmen (bekend uit automotive-industrie) aan. Het 3D-programma simuleert de instructies en kijkt of de robot de instructies op kan volgen. Zijn de instructies haalbaar dan kan de robot direct via het programma aangestuurd worden. Robotarmen zijn multifunctionele apparaten. Ze kunnen bijvoorbeeld 3D-printen, zagen en snijden. Volgens Wessel heeft het programmeren van robotarmen voordelen. "Door de directe link tussen ontwerp en fabricage zijn er geen faalkosten, er wordt slimmer omgegaan met materialen en grondstoffen, wat beter is voor het milieu. Als architect kan ik afwijken van het rechthoekig raster. Het is geweldig dat je als ontwerper hele expressieve vormen in de architectuur kan maken. Robotarmen maken wat ik wil."

Waanzinnige vormen
Wessel toont op zijn computer een aantal ontwerpen die hij met RAP heeft gerealiseerd. Opvallend zijn de organische vormen die door een robotarm geprint al dan niet geassembleerd kunnen worden. Wessel toont het ontwerp van een halte voor de watertaxi in Rotterdam dat nu gerealiseerd wordt waar de techniek toegepast wordt. Het gebouw is een grote schelpvorm dat in drie gedeeltes wordt gemaakt. Het demontabele gebouwtje heeft een hoogte van 3,5 meter en wordt in één dag gemaakt. RAP maakt deze halte met een 3d-betonprint robot. De robotarm legt laagsgewijs beton op elkaar om zo de complexe vrije vorm betaalbaar te kunnen produceren. Er is zo geen bekisting meer nodig om beton te maken. Vezels kunnen toegevoegd worden waar ze enkel nuttig zijn, verder kan er kleur toegevoegd worden voor een extra effect.

Daarna toont de jonge architect SkilledIn-office, een 150m2-grote bedrijfsruimte in Rotterdam, Wessel heeft hiermee de felbegeerde ARC16 Innovatie Award gewonnen. De robotarmen freesden hiervoor honderden unieke houten driehoeken die als puzzelstukjes vanuit een kolom de hele ruimte overspannen. De driehoeken zijn in elkaar 'gepuzzeld' en zorgen voor een prachtige, prettige werkomgeving. De toekomst is dat robotarmen steeds beter meerdere processen kunnen uitvoeren en zo bij kunnen dragen aan een vernieuwende expressieve architectuur waarbij rekening wordt gehouden met esthetiek en duurzaamheid.