Afbeelding
Foto: Renske en Wieke

Renske en Wieke beleven angstige momenten op Grieks eiland Kos

Human Interest Algemeen

Beek en Donk/Kos - Ze pakten 's avond nog een paar ouzo's op het terras van hun hotel en gingen rond half een slapen. Maar om half twee zaten Renske de Wit uit Beek en Donk en haar moeder Wieke recht op in hun bed. "Mijn moeder zei meteen 'Het is een aardbeving, kleed je aan'. Nadat ik was opgestaan keek ik naar buiten naar het zwembad en zag een hoge vloedgolf uit het water komen."

Aardbeving
Renske en haar moeder vierden vakantie op het Griekse eiland Kos. Zondag 16 juli kwamen ze aan en betrokken een kamer net buiten het centrum van Kos-stad, zo'n 600 meter lopen van het centrum. Vijf dagen lang genoten ze van een onbezorgde vakantie, met goed weer. In de nacht van donderdag op vrijdag waren ze getuige van een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Er vielen 2 doden en zo'n 200 mensen raakten gewond, waarvan wie 12 ernstig. Wat dat betreft kwamen Renske en Wieke er gelukkig goed vanaf. "Het eerst wat ik dacht is mijn paspoort pakken, zodat we altijd weg konden. We zijn voor het hotel gaan staan. Daar sta je dan!"

Zwembad
Het hotel waar Renske en Wieke zaten, ondervond weinig schade van de hevige aardbeving, in tegenstelling tot vele hotels, winkels en ander gebouwen in Kos-stad. Daar lagen gebouwen in puin. Bij het hotel van Renske en Wieke bleven de kamers bewoonbaar en zorgden vooral de flessen drank, die in de hotelbar tegen de grond gingen, voor de meeste rotzooi. "Nadat we eerst bij een open plek stonden, zagen we daarna meer mensen richting het hotel lopen. Daar werden flesjes water uitgedeeld. Tot half vijf 's ochtends hebben we buiten gezeten, waarna we toch maar naar onze kamer gingen. Veel mensen bleven buiten bij het zwembad liggen."

Naar huis
Voor Renske en haar moeder was het vrijdag snel duidelijk. Ze wilden direct naar huis. Renske: "Ik belde het reisbureau waar we de reis geboekt hadden, maar het was niet mogelijk om eerder te gaan. De communicatie was ook slecht vanuit TUI. Er kwam wel iemand langs bij het hotel, maar nadat er gezegd werd dat we nog wat zouden horen, hoorden we niets meer. Natuurlijk snap ik dat er veel mensen getroffen zijn, maar zeg het dan niet."

Flinke naschok
Vrijdag overdag bleven ze vooral rondom het zwembad, met hun kleren aan, zodat ze weg konden indien nodig. "We konden wel wat slaap inhalen, maar er waren ook enkele kleine naschokken. Je lijf is dan helemaal angstig. Dat kun je bijna niet beschrijven." De reguliere terugreis van Renske en haar moeder was op zondag. Dus ook de zaterdag werd nog doorgebracht op Kos. "Die dag was wel wat relaxter. Overdag zijn we wel bij het hotel gebleven, maar 's avonds zijn we toch richting het centrum gelopen. Om wat te eten, maar ook om zelf te zien wat er echt gebeurd was. We bestelden wat eten en net daarna volgde de grote naschok. Iedereen was direct weer in paniek. We waren blij dat we de volgende ochtend naar huis konden. Dat wilden we ook echt, de lol was er wel vanaf. Ik besef dat we heel veel geluk hebben gehad."

Redacteur: Daan Daniëls

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding