Stijn is met zijn leerlingen aan het facetimen met een van de leerlingen die nog in Nederland zit
Stijn is met zijn leerlingen aan het facetimen met een van de leerlingen die nog in Nederland zit

"Heel mooi om iets voor al die mensen te kunnen betekenen"

Human Interest Algemeen

Sint-Maarten/Beek en Donk – "Het gaat goed, moe, maar goed..", dat laat de Beek en Donkse Leerkracht Stijn van de Burgt (29) aan DeMooiLaarbeekKrant weten. Samen met zijn vriendin Sanne Lauwers verblijven zij al een paar jaar op het Caribische eiland. Orkaan 'Irma' verwoestte het eiland op 6 september 2017 en dat had ook een grote impact op het (dagelijks) leven van Stijn en Sanne. Sint-Maarten werd op 6 september 2017 zwaar getroffen door orkaan 'Irma'. In DeMooiLaarbeekKrant van 14 september deden zij hun verhaal over de gebeurtenissen. Hoe staan zij en Sint-Maarten er nu voor, ruim 3 maanden na de hevige storm?

Beek en Donkenaar Stijn van de Burgt vertelt over de wederopbouw van en hulp aan Sint-Maarten 

De draad oppakken
Stijn: "We kunnen veel doen voor de kinderen. Al is het maar dat ze met plezier naar school komen. Er zijn nog zoveel kinderen die het thuis echt niet goed hebben. Een glimlach geeft mij zoveel kracht om door te gaan! Dat is het belangrijkste. We hebben het hier naar omstandigheden goed. In de weekenden kunnen we weer lekker naar het strand of uiteten. Het begint hier allemaal weer op gang te komen, maar het gaat wel erg langzaam. Er zou veel meer gedaan kunnen zijn, maar helaas blijkt het in de praktijk lastig om alles hier goed te organiseren", laat Stijn weten. "Wij hebben ons plekje hier goed gevonden. Een mooi appartement met uitzicht op Saba (Nederlands eiland in het Caribisch gebied met ca. 2000 inwoners, red.). We hebben een lief hondje dat je elke dag kwispelend goedemorgen komt zeggen. We kunnen weer lekker gaan sporten en hebben eten en drinken. Dus wij houden het wel vol hier."

Verwoest eiland
Stijn: "Het eiland is nog niet in geweldige staat. Al begint het weer mooi groen te worden. Maar veel huizen zijn nog steeds kapot en wegen zijn erg slecht. Er ligt nog veel zooi overal en de laatste dagen staat de vuilnisbelt in brand. Daardoor hangt er een stinkende mist over grote delen van het eiland. Hopelijk wordt de komende tijd veel gedaan om alles weer te repareren, want het blijft een prachtig eiland! Daar staat tegenover dat vorige week sinds de orkaan het eerste cruiseschip naar Sint-Maarten is gekomen. En voor een eiland dat het vooral van het toerisme moet hebben, is dat van groot belang."

"Super om te zien hoe veel mensen hun schouder eronder zetten in Nederland, zoals wij het hier proberen"

Via diverse kanalen riepen jullie op tot hulp. Veel mensen in Laarbeek zijn druk in de weer geweest voor Sint-Maarten. Wat hebben jullie hiervan meegekregen? Zijn er al materialen gearriveerd en wat gaat hiermee gebeuren?
"Wat we hebben meegekregen is de hoeveelheid liefde die we kregen van alle mensen die we spraken of via onze ouders die met mooie verhalen kwamen. Super om te zien hoe veel mensen hun schouder eronder zetten in Nederland, zoals wij het hier proberen. We kunnen alleen maar trots zijn op alles wat er gebeurd. Zo hebben we vorige week de eerste container vanuit 'staystrongsxm' ontvangen. Schoolspullen, tafels, stoelen en veel boeken. Al die spullen zijn verdeeld over de verschillende scholen. Daarnaast stond de container afgeladen vol met kleding en schoenen. Ik weet dat Paul Beekmans erg veel tijd en energie erin gestoken heeft om kleding in te zamelen. Al die bananendozen kleding staan nu op mijn school en ergens in de komende weken wordt er een moment geprikt om een 'uitdeeldag' te houden. Alle ouders hebben toen de scholen op 2 oktober weer begonnen een 'assessment form' ingevuld over de schade en stand van zaken, etc. Die formulieren kunnen nu gebruikt worden om te inventariseren welke mensen spullen nodig hebben. En helaas zijn er nog steeds veel kinderen die nauwelijks goed te eten krijgen en weinig tot geen spullen meer hebben. Deze kinderen gaan we blij maken met een extra setje kleding. We vinden het super wat Paul voor de mensen op sxm doet!

Daarnaast stonden in de container van staystrongsxm 7 grote dozen in totaal gevuld met ongeveer 150-200 paar kinderschoenen. Penninx Schoenen in Gemert, waar mijn moeder een aantal jaren gewerkt heeft, heeft deze schoenen gedoneerd om aan kinderen te geven die alles kwijt zijn. Daar zitten heel goede schoenen bij. Dus we gaan hiermee heel wat kinderen blij maken. Penninx, jullie zijn toppers! Bedankt!

Ik weet dat er nog meer deze kant op gaat komen. Door alle inzet in Nederland krijg ik elke keer weer nieuwe energie om nog weer wat extra's te geven voor de kinderen op Sint-Maarten. Dus ga zo door, want dan kunnen we heel wat kinderen hier een mooie toekomst geven!"

Naast het oproepen tot hulp, boden jullie zelf ook hulp in o.a. een opvangcentrum (shelter). Hoe is dit verlopen en hoe ziet jullie dagelijks leven er inmiddels uit?
"We hebben ruim twee weken in een shelter geholpen. Dat was erg waardevol werk. Je loopt tussen mensen die echt niets meer hebben, op hetgeen na wat ze nog vlug mee konden pakken. Mensen sliepen op strandbedjes of legerstretchers. Wij zijn daar elke ochtend om 6.30/7.00 uur naartoe gegaan en bleven dan de hele dag helpen. We maakten op een gegeven moment voor 200 tot 300 mensen eten. Zowel voor de mensen in de shelter als voor de vrijwilligers van verschillende organisaties. Heel mooi om iets voor al die mensen te kunnen betekenen.

Hurricane Hero's
Twee weken geleden zijn Sanne en ik naar Curaçao geweest om mijn broertje en Sanne haar zusje te verrassen. Zij gingen op vakantie en wij hadden twee extra vrije dagen gekregen omdat de 'midtermbreak' niet was doorgegaan. De scholen zijn op 2 oktober weer begonnen, terwijl we eigenlijk net die week 'herfstvakantie' zouden hebben. Ook was een van de chefs na de orkaan naar Curaçao gegaan. Hij was hier alles kwijt, sliep in de keuken op een brancard van het leger. Het restaurant waar hij werkte is kapot dus hij had geen baan meer en is naar Curaçao gegaan om daar werk te zoeken. Ik had aan mijn ouders gevraagd of ze twee koksjassen konden regelen met daarop de namen van de twee chefs uit de shelter. Toen we in Curaçao waren hebben we Francis opgezocht en bedankt voor zijn inzet! We wilden hem laten zien hoe trots we zijn op alles wat hij heeft gedaan. Hij verdiende het om even in het zonnetje gezet te worden. Overigens zijn deze chefs, Alex en Francis, genomineerd voor 'Hurricane Hero'. Maar ook buiten die nominatie om zijn die twee al echte hero's!

Kerst in Nederland
Het dagelijkse leven heeft zijn draai wel weer gevonden. We kunnen weer gewoon gaan werken. De klassen zijn nog steeds niet allemaal compleet, maar beetje bij beetje begint alles te draaien. Dus dat is erg prettig. Met de kerstdagen komen we even twee weekjes naar Nederland om bij te komen en de families even te kunnen zien. Daarna gaan we snel weer terug en gaan we verder met ons werk en geven we de kinderen hier een mooiere toekomst!", laten Stijn en Sanne vol goede moed weten.

De straat naar de school van Stijn, anderhalve maand na de orkaan
Sanne en Stijn overhandigen de koksjas aan Francis, een van de chefs
Het prachtige uitzicht vanuit het huisje van Stijn en Sanne